onsdag 19 december 2018

Talmannen tar julledigt

Talman Andreas Norlén meddelar att det inte blir någon tredje omröstning i riksdagen om statsminister innan jul. Han beklagar det men säger att alla partier vill ha mer tid till förhandlingar. Visst spelar det en roll att landet är på väg in i julledighet, även  om han värjer sig för att säga det. Tidplanen hade nog sett annorlunda ut annars.

Dock pekar han ju tydligt ut färdriktningen för återstoden av regeringsbildningsprocessen efter höstens val. Omröstning om statsministern i riksdagen 16 januari, möjligen också 23 januari. Misslyckas de blir det nyval senast den 21 april.

Intressant är också hur tydligt han lägger bollen hos Stefan Löfvén och Ulf Kristersson att samla stöd för sina regeringsalternativ. Talmannen tar julledigt och meddelar att han kommer att ringa till dem två gånger för att kolla läget.
I klartext innebär det att de nu samtidigt eller parallellt ska resonera/förhandla med Centerpartiet och Liberalerna. Nu startar ett ”chicken-race” om vem som hinner först och kan erbjuda en uppgörelse som räddar ansiktet på de båda mittenpartierna.  I går kväll tolkades uttalanden av Annie Lööf som att hon efter partiråd- och riksdagsgruppsmöten återigen välkomnade förhandlingar med Löfvén. Inom Liberalerna pågår ju en maktkamp där Kristerssonförespråkarna verkar vinna terräng.

Hur mycket talmannen och andra betonar att det är de två statsministerkandidaterna som måste ta ansvar för processen är det fortfarande Centerpartiet som sitter på lösningens nyckel. Den väg Annie Lööf väljer kommer säkert Liberalerna att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar