torsdag 13 december 2018

Tålamodet tryter

I går röstades moderaternas och kristdemokraternas budget igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. En ren högerbudget alltså. I morgon kommer Stefan Löfvén att ånyo i riksdagen prövas som statsminister med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som regeringsunderlag. Han kommer att röstas ned. Vad är detta?

Jag har tidigare uppmanat till förståelse och respekt för den demokratiska process som måste till och få ta tid för att lösa den besvärliga parlamentariska situation som valresultatet gav. Men nu börjar tålamodet tryta även hos mej. Det har det säkert gjort hos många andra för länge sedan.

Nu är det ju tydligt att det finns majoritet i riksdagen för en högerbudget, men det innebär ju också att de ultranationalistiska krafterna ges stort inflytande. Centerpartiet och Liberalerna gillar säkert denna budget men inte Sverigedemokraternas inflytande. Nu måste de snart välja sida. Liberalerna gjorde uppenbarligen det i förhandlingarna med Löfvén men det fick inget genomslag när Centerpartiet drog sig ur. Nu är det dags för Annie Lööf att välja sida. Vad är viktigast en ”rejäl liberalreformagenda” eller ett rejält försvar för den liberala demokratin och dess människosyn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar