tisdag 11 december 2018

Hur tänker Annie Lööf?

Centerpartiet och Annie Lööf har hamnat i eller intagit en central roll i regeringsbildningen. Det beror inte på deras röstandel bland väljarna, drygt 8%, utan att de har en vågmästarposition i riksdagen. Den statsminister de accepterar i en omröstning i riksdagen kan bilda regering. Huvudalternativen är en fortsatt Löfvénregering eller en regering Kristersson. Hittills har Centerpartiet röstat ned båda alternativen och säger nu att de ska rösta ned Löfvén ytterligare en gång.

Detta meddelade Lööf i måndags efter många dygns intensiva förhandlingar med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Enligt uppgifter i media fanns det i söndags ett dokument som partiledarna var överens om och som de skulle förankra i sina partigrupper. Stämmer detta måste Annie Lööf antingen blivit överkörd av sin partigrupp eller har hon haft en dold agenda under förhandlingarna. Märkligt att det inte kommer ut mer om detta. Centerpartiet läcker verkligen inte.

Hur tänker Centerpartiet och Annie Lööf egentligen? Det verkar obegripligt och inbjuder till många tolkningar. Jag hörde i radion igår en kommentator som menade att hon är en ny sorts politiker som är svår eller omöjlig att läsa av vad hon har för avsikter. Så är det kanske.

Fem alternativa tankar om vad hon och Centerpartiet kanske egentligen vill:

1. Hon vill ha Kristersson som statsminister (och det har ju hon sagt) men vill kunna säga att det var nödvändigt att släppa fram honom även med ett beroende av Sverigedemokraterna. Detta för att det överhuvudtaget skall bli en regering.

2. Hon tror verkligen att Löfvén är beredda att köpa hennes liberala reformagenda fullt ut och genomföra en politik som hon inte ens fick gehör för i Reinfeldtregeringen. Detta skulle då grunda sig i en tanke att sossarna är beredda till vad som helst för att inneha makten.

3.  Hon vill tvinga fram en S + M regering och då kunna ha en fri oppositionsroll både mot regeringen men inte minst mot Sverigedemokraterna.

4. Hon vill bli statsminister nu i en regering bestående av kanske Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Det skulle vara en mycket svag regering som förmodligen inte överlever länge. Men hon skulle kunna framstå som den som tar ansvar för regeringsbildningen.

5. Hon vet inte vad hon vill. Centerpartiet hade i valrörelsen oförenliga ståndpunkter som de fortsatt hållit fast vid under hösten. Kanske hoppas hon att någon annan ska lösa regeringsbildningen och därmed rädda ansiktet på Centerpartiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar