måndag 10 december 2018

Tålmodige Löfvén

Han har ett beundransvärt tålamod, han Stefan Löfvén. Inte ett ont ord eller kritik av Centerpartiet och Annie Lööf framförde han på sin presskonferens där han kommenterade Lööfs besked att säga nej till honom som statsminister i omröstningen senare i veckan. Detta trots att hon på sin presskonferens i ganska skarpa ordalag kritiserade både hans politiska utgångspunkter och att han inte gett efter mer i förhandlingarna.

Istället för att slå tillbaka beklagade han att Centerpartiet hoppade av men sa samtidigt att han respekterade deras demokratiska beslut. Han förklarade sig också villig att fortsätta samtalen och söka ytterligare kompromisser.
Det är två olika politiska temperament vi bevittnar. Annie Lööfs konfrontativa, ultimativa och något hetsiga jämfört med Stefans Löfvéns lugnare, förhandlingsinriktade och tålmodiga. Jag är övertygad om att Löfvén vinner i förtroende, men det är ju uppenbart att de inte är på samma våglängd i förhandlingarna. Det ligger nog en bra bit bort att Löfvén får gehör för att fortsätta samtalen.

Nu när Centerpartiet lägger ned sina röster i budgetvoteringen i riksdagen så vinner ju Moderaternas reservation över regeringsförslaget. Liberalerna har ju nu också sagt att de gör likadant. Och då genomförs ju en hel del av Lööfs politik. Åtminstone vad gäller skattesänkningar.
Innebär detta att vägen är krattad för Ulf Kristersson? Avgörandet ligger hos Annie Lööf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar