tisdag 18 december 2018

Borgmästare?

Kommundullmäktiges nyvalde ordförande i Sölvesborg, Arne Bogren (m) får nu kalla sig ”Borgmästare”. Tydligen finns det sedan tidigare ett liknande beslut i Karlskrona, låter fullmäktigeordföranden Gunilla Ekelöf (l) meddela. Helt klart har det beslutet inte fått något större genomslag. Jag och förmodligen de flesta andra känner inte till det. I media tituleras hon forfarande kommunfullmäktiges ordförande. Det tycker jag är gott nog.

Hela idén om att återinföra borgmästaretitlen i kommunerna är för mej obegriplig. Den utgår förmodligen från något behov att uppvärdera fullmäktigeordföranderollen kombinerat med någon slags nostalgisk tillbakablick.

Kommunfullmäktigeordförandens roll är viktig precis som den är. Den behöver inte uppvärderas på konstgjord väg. Det handlar om att leda arbetet i kommunens högsta beslutande organ och även om att fullgöra en hel del representativa uppgifter.
Den gamla tidens borgmästare hade ju andra uppgifter. Det var en kombination av att vara domare i rådhusrätten och att ansvara för vissa uppgifter som idag närmast åvilar kommundirektören. Det var alltså inget politiskt förtroendeuppdrag.

Skälet att det skulle underlätta att använda borgmästaretiteln vid utländska kontakter haltar ju också betänkligt. I Danmark finns och används borgmästaretiteln. Men den funktionen motsvaras våra kommunalråd och kommunstyrelseordföranden.  Förvirringen borde ju då snarast öka om det dyker upp  företrädare från svenska kommuner som kallar sig borgmästare, men har andra funktioner och befogenheter.

Det förvånar mej också något att detta blir det första beslutet i det som väl är tänkt att bli Sverigedemokraternas skyltfönster, Sölvesborg. Sd har ju en förmåga att plocka upp vad som rör sig i vissa delar av folkdjupet.  I och för sig på ett tvivelaktigt sätt och med mycket tvivelaktiga slutsatser. Men jag är övertygad om att i den delen av folkdjupet, eller i andra delar heller för den delen, diskuteras det inte om vikten av att införa borgmästare i kommunerna. Snarare tvärtom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar