onsdag 5 december 2018

Förhandlingar pågår

Igår gav talmannen Stefan Löfvén ytterligare några dagar på sig att arbeta med det regeringsunderlag han ska presentera när riksdagen så småningom ska rösta om honom som statsminister. Det bra väl ganska väntat.

Ungefär samtidigt presenterades SCB:s stora partisympatiundersökning. Jämfört med valresultatet i september ökar Socialdemokraterna.  Moderaterna och Kristdemokraterna tappar till Sverigedemokraterna. Centerpartiet ligger stilla. Detta kan naturligtvis tolkas som ett stöd för Löfvéns strävanden till en blocköverskridande överenskommelse. Och som ytterligare en bekräftelse på att alliansen ligger i spillror.

Annie Lööf har nu gått in i ett förhandlingsläge, trots hennes ultimatum inledningsvis. Man kan ju alltid fundera över hennes tal om skambud från sossarna. Vill hon verkligen komma överens med en sådan attityd? Men så länge inte innehållet i budet (om det är ett bud?) redovisas offentligt kan ju varje resultat av förhandlingarna redovisas som en seger för Centerpartiet jämfört med utgångspunkten. Och det behöver naturligtvis Annie Lööf kunna göra.

Stefan Löfvén håller fortsatt i sin lugna och eftertänksamma förhandlingsposition. Det är säkert klokt om han vill nå resultat från ett inte alldeles enkelt utgångsläge. Och det vill han ju.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar