fredag 14 december 2018

Löfvén nedröstad - igen

Det var väl ingen som väntat något annat än att Stefan Löfvén inte skulle godkännas som statsminister vid  dagens omröstning i riksdagen. Det var faktiskt andra gången han inte tolererades som statsminister i höst. Första gången var ju när hela alliansen och Sverigedemokraterna röstade bort honom och den rödgröna regeringen. Sedan dess har Ulf Kristersson och hans förslag till moderat - KD regering röstats ned. Det var lättare för liberalerna och framförallt Centerpartiet att tala om vem som inte skulle vara statsminister än vem som ska bli det.

Talmannen ska nu föreslå en ny kandidat för en tredje omröstning. Rimligen blir det Ulf Kristersson som prövas för andra gången. Talmannen höjer nu tonläget i ett, som jag tror unikt uttalande, där försöker sätta press på partierna genom att hota med nyval och tom meddela att haft överläggningar med Valmyndigheten kring detta.

I  anförandena inför dagens omröstning upprepade talespersonerna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sina kända argument. Gav ett ganska passivt intryck. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vädrade morgonluft. Moderaterna var lite mer återhållsamma, förmodligen för att de tänker sig tillsätta statsministerposten. Liberalerna helt uppgivna. Centerpartiet upprepade sitt (alltmer ihåliga) mantra att de varit konstruktiva och gjort allt för att nå en lösning men att nu måste andra ta ansvar. Angreppen på Stefan Löfvéns ovilja att acceptera deras politik var lika hårda som innan.


En spekulation så god som någon annan om vad som händer nu kan vara denna: Talmannen meddelar på måndag att han föreslår Ulf Kristersson som statsminister. På onsdag röstar riksdagen - och Kristersson godkänns!
Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstar för precis som förra gången. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstar mot precis som förra gången. Liberalerna beslutar på sitt partiråd att avstå från att rösta. Jan Björklund beklagar detta och avgår som partiledare. Centerpartiet avstår också från att rösta. Annie Lööf motiverar detta med att landet måste ha en ny regering och att detta är enda chansen när Stefan Löfvén inte "orkar" acceptera hennes liberala reformagenda fullt ut.

Då tillträder en konservativ högerregering som redan fått igenom sitt budgetalternativ med stöd av Sverigedemokraterna. De kommer naturligtvis att utnyttja situationen att regeringen är beroende av deras stöd. Att tro något annat är naturligtvis naivt.

Detta är farligt för utvecklingen i vårt land och bara att beklaga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar