onsdag 6 februari 2019

Blekinges tillväxtsiffror

I BLT den 6/2 2019 kommenterar jag tillväxtutvecklingen i Blekinge det senaste decenniet med anledning av de siffror SCB presenterade. Här är texten:
Nyligen presenterades siffror över tillväxten 2008 - 17 i landets olika regioner (BRP). Utfallet för Blekinges del var uppseendeväckande negativt. Minus 5% medan tillväxten i landet som helhet var plus 17%. Hos grannen Kalmar län var det i princip nolltillväxt.
Detta måste naturligtvis leda till ingående analyser och diskussioner i Region Blekinges nyinrättade nämnd för regional utveckling. Behöver de fastlagda strategierna justeras? Har de vidtagna insatserna varit tillräckliga och fyllt sitt syfte? Vilka åtgärder måste till ytterligare?
Sune Håkansson har i BLT 30/1 2019 gett sina förklaringar. Jag tycker han i stort fångar bilden, även om den i delar kan diskuteras. Låt mej kommentera hans inlägg rubrikvis.
Avsaknad av politiker med inflytande. Att Claes Elmstedt (c) och Hans Gustafsson (s) på sin tid betydde oerhört mycket för Blekinge råder ingen tvekan om. Nu lämnade de ju regeringen 1982 respektive 1988. Trots allt har det ju hänt en hel del positivt i Blekinge därefter. Även om det inte funnits något statsråd från Blekinge sedan dess, har det funnits och finns politiker från olika partier med goda nationella nätverk. Deras påverkan går säkert att koppla till olika satsningar som kommit Blekinge till del.
Värre är, menar jag, avsaknaden av en samlad statlig regionalpolitik. Ansvaret ligger idag på regionerna, vilket är utmärkt. Men statens insatser är spridda på olika områden, infrastruktur, trafik, utbildning, landsbygdsstöd osv. utan någon egentlig sammanhållen idé hur de sammantaget ska fungera. Det handlar inte heller bara om insatser för lands- och glesbygden, utan hela regioner.
Brist på utbildningar. BTH har betytt oerhört mycket. Tyvärr har ju de ekonomiska resurserna skurits ned vilket lett till minskad verksamhet. Trots detta har fokuseringen på några områden lett till forskning och utbildning som i vissa stycken är i internationell toppklass. BTH betyder också mycket för företag i Blekinge inom dessa områden (och därmed tillväxten).
Totalt för den regionala utvecklingen hade möjligen ett bredare utbud varit bra. Spets och bredd hade kanske gått att kombinera i hägnet av ett större universitet? Jag delar idag uppfattningen att en anslutning till Linnéuniversitetet hade varit positivt. Dock fanns inte tilliten till sammanslagningen, varken i organisationen eller hos beslutsfattarna.
För många kommuner. Att Blekinge skulle bli en kommun föreslog jag i en artikel i BLT redan 2004. Kanske är tiden mogen nu?
För dålig infrastruktur. Utbyggda vägar och järnvägar är nyckeln till en vidgad arbetsmarknad och tillväxt. När den plan för utbyggnad som regeringen antagit är genomförd har vi en mittseparerad E22 genom länet. Rv 27 mot Växjö är också mittseparerad i princip till länsgränsen. Sydostlänken är byggd. Bra så, men arbetet för ytterligare investeringar måste fortgå. Ett viktigt steg är att åstadkomma snabbare tågförbindelser mot Malmö/Köpenhamn och Växjö.
Sjukhusen. Hotet mot den kvalificerade sjukvården i Blekinge är inte när eller var i länet det byggs nya sjukhusbyggnader. Det är den nationella inriktningen att koncentrera vård till universitetssjukhusen. Det har redan inneburit konsekvenser för Blekingesjukhuset, om än i begränsad omfattning. Bryts inte trenden kommer det vara svårt att upprätthålla en kvalificerad vård i Blekinge.
Arbetslösheten är fortfarande alldeles för hög i Blekinge bland ungdomar och de som står långt från arbetsmarknaden. Jag tror inte det hjälper varken med fler aktörer som jobbar med matchning eller lägre ingångslöner. Det handlar om att fortsätta arbetet med att rusta individerna. Kanske på ett mer strukturerat sätt. Kanske behöver trots allt också särskilda jobb, typ Samhall i dess gamla skepnad skapas?
Utöver dessa områden finns det naturligtvis fler som behöver utvecklas. Att få fart på bostadsbyggandet är ett. Ett mångsidigt och tillgängligt kulturliv ett annat. Utbyggd trafik till grannregionerna har jag nämnt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar