fredag 29 januari 2010

Hälsoval och marknadsmekanismer

I april genomförs Hälsovalet inom primärvården i Blekinge. Det grundas på alliansregeringens lagstiftning. Grunderna i den lagen är att ersättningen från landstinget ska vara likvärdig mellan privata och offentliga vårdgivare, att ersättningen följer medborgaren som listar sig hos en vårdgivare och att de vårdgivare som ackrediterats dvs. godkänts av landstinget är fria att etablera sig varsomhelst.

Utifrån detta har Landstinget Blekinge format en egen hälsovalsmodell som jag tror kommer att bli bra. Den ska säkerställa helhetssynen inom primärvården. Vi kommer att känna igen oss. Huvuddelen av de offentliga och privata vårdgivare som finns idag kommer att finnas även i fortsättningen. Troligen med tillskott av ytterligare några privata.

Alla vårdgivare kommer allstå att erbjuda en primärvård med ett innehåll som vi i stort är vana vid. Dock innebär den fria etableringsrätten att delar av verksamheter med litet underlag kan komma att koncentreras. Det kan gälla distriktssköterskemottagningar m.m.

Detta är naturligtvis en följd av marknadsmekanismen i vårdvalslagstiftningen. Centerpartistiska företrädare tycker att landstinget först ska fördela pengarna i hälsovalsmodellen och sedan köpa till det som marknaden ratar. Ungefär som det förslag som finns om den framtida kollektivtrafiken. Friskolesystemet är ett annat exempel.

Dessa tankar riskerar både slå sönder de sammanhållna systemen och okontrollerat driva på de offentliga kostnaderna. Och måste därför avvisas.

Jag menar att vi nu får avvakta införandet av hälsovalet och se effekterna . Blir de negativa konsekvenserna stora får vi naturligtvis överväga åtgärder. Eventuella åtgärder får då finansieras inom ramen för de pengar som finns i hälsovalssystemet. Alltså satsar vi på något nytt får något annat betala det genom mindre pengar.

Dock är det viktigt att säga att alla förändringar inte per automatik innebär orimliga försämringar. Den aktuella förändringen av barnhälsovården i Listerby är ett sådant exempel. Vad jag kan bedöma av den redovisning jag fått är det en rimlig avvägning mellan resursanvändning, kavalitet och service.

I samband med hälsovalets införande finns det också anledning att fundera över hur de offentliga vårdcentralerna ska styras. Det finns ett behov att kombinera deras behov och möjlighet att konkurrera på samma villkor som de privata med att säkerställa ett politiskt inflytande för att säkerställa en rimlig avvägning mot medborgarintresset. Detta står nödvändigtvis inte i strid med varandra. Vi återkommer med förslag kring detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar