måndag 25 januari 2010

Har Reinfeldt redan gett upp?

Måste väl som alla andra skriva några rader om gårdagens upphausade partiledarduell mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Och visst vann Mona duellen. Klar, redig och lugn medan Reinfeldt var mer aggresiv och nonchalant. Och visst var det relevanta ämnen som diskuterades.

Men två funderingar. Först formatet. De hann ju inte börja förrän det var över. Är det så här valrörelsen i etermedia ska se ut? Visst jag har också kroknat över de partiledardebatter som varade flera timmar över hela kvällen och där det viktigaste var att var och en höll tiden. Men nog finns det en gräns där det inte längre finns möjlighet att diskutera eller åtminstone antyda lite mer komplicerade sambande. En gräns där snuttifieringen gör debatten ointressant.

Sedan kommentarerna och uppmärksamheten. När jag lyssnade på radion morgonsändningar var fokus helt på Reinfeldt och hans frågor till Mona. (Jag tror inte hon fanns på något enda ljudcitat.) I kommentarerna var det oppositionsledaren som ställdes till svars och hennes besked (eller eventuella brist på besked) som analyserades. Borde det inte vara tvärtom? Eller är det så Reinfeldt redan placerats i oppositionsrollen? Ungefär vad som hände valrörelsen 1994.
Kan väl vara smickrande. Men inte ska statsministern få gå genom valrörelsen utan att stå till svars för sin politik eller ge besked i de viktiga frågorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar