tisdag 26 januari 2010

Obefogad oro om sjukhuset i Karlshamn

I denna artikel, som publicerades i Sydöstran i lördags, kommenterar min landstingsrådskollega Marie Sällström den aktuella debatten om det akuta omhändertagandet i Västra Blekinge och Karlshamn. Det finns alla anledning att upprepa detta budskap. Märkligt nog finns det uppenbarligen att intresse att ifrågasätta detta och sprida onödig oro.

"Obefogad oro om sjukhuset i Karlshamn


Att det finns en god akutverksamhet på Blekingesjukhuset i Karlshamn är viktigt. Alla blekingar ska känna trygghet i en närhet till akut vård och därför är det självklart för oss med en akutverksamhet i Karlshamn som fungerar dygnet runt alla dagar.

Vi beslutar nu att förstärka övervakningsavdelningen i Karlshamn med nya vårdplatser för patienter där det råder osäkerhet om hälsotillståndet. Detta gör vi för att ytterligare öka kvalitén och tryggheten och minska antalet ambulanstransporter genom Blekinge.

Oron kring vad som händer på sjukhuset i Karlshamn tar vi på allvar. Vi förstår att det vid kostnadsreduceringar och förändringar uppstår frågor och farhågor. De som oroar sig för försämrad akutvård har ingen anledning till det. Vi står fast vid följande principer för sjukvården i västra Blekinge:

• Ambulanser ska finnas i samtliga kommuner dygnet runt, året runt. Alla blekingar ska känna en trygghet i att ambulanser finns nära om man blir akut sjuk. Genom förstärkningen på övervakningsavdelningen frigörs ambulanser för akutinsatser.

• Akuten i Karlshamn ska vara öppen dygnet runt, precis som i dag.

• Övervakningsavdelningen (ÖVA) i Karlshamn utökas med fler vårdplatser.

Vi kan emellanåt förvånas över dem som vill befästa rykten om att verksamheten i Karlshamn ska upphöra. För oss är det självklart att det kommer att finnas akutvård med hög kvalité och god tillgänglighet i Karlshamn även i framtiden.

Vi är också angelägna om att fortsätta arbetet med att dela upp arbetsuppgifter mellan Karlskrona och Karlshamn. På såt sätt ökar vi kvalitén och använder våra gemensamma resurser så effektivt att vi kan förbättra tillgängligheten.

Landstinget beslutade i våras att öppna en övervakningsavdelning i Karlshamn, ÖVA. Det är en sammanslagning av IVA och kardiologen och genom sammanslagningen sparas sex miljoner kronor årligen. Nu utökar vi antalet platser på avdelningen och stärker på så sätt det akuta omhändertagandet i Karlshamn."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar