söndag 13 december 2009

Rödgrön ledning försöker bortförklaras

Dagens Sifo-mätning, som publiceras i bla Svenska Dagbladet, visar på en kraftig ledning för det rödgröna regeringsalternativet, 52,2% mot 40,8%  eller rättare sagt 37,1% eftersom kristdemokraterna är under 4% och inte kan ingå i regeringsunderlaget. Den stora SCB-mätningen som kom i slutet på veckan visade på samma resultat.

"Sjukförsäkringen har kostat alliansen 350 000 röster" säger Sifochefen. Och så är det säkert. När alliansregeringens politik får genomslag i breda befolkningsgrupper blir det naturligtvis så. Och det hjälper inte med reträtter i riksdagsdebatterna eftersom det handlar om grundsynen på socialförsäkringarna. Alliansen gick ju till val på att öka arbetskraftsutbudet genom att strama åt i tygghetssystemen. Alltså underförstått de som är sjukskrivna kan egentligen jobba. Har man den utgångspunkten blir det så här.

I Gomorron världen nu på morgonen försöker två borgerliga ledarskribenter med alla medel bortförklara alliansregeringens kraftiga underläge. Det blir nästan skrattretande hur de försöker hitta alla möjliga halmstrån som ska kunna gynna alliansen.
Samtidigt konstaterar statsvetarna att i tio av elva novembermätningar innan valåret har det block som har ledningen vunnit valet.

Fler bloggare om detta: Peter Johansson, Lennart Holmlund,  Magnus Johansson, Peter Högberg, Peter Andersson

3 kommentarer:

  1. "52,2% mot 40,8% eller rättare sagt 37,1% eftersom kristdemokraterna är under 4% och inte kan ingå i regeringsunderlaget."

    39,3 snarare, mot de rödgrönas 55,3. Hela underlaget ändras när kristdemokraterna faller ur riksdagen.

    Procenträkning kan vara klurigt. Men man hade kunnat vänta sig att en politiker kan räkna med det.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr Mattias är du nog lite fel på det. När mandaten fördelas förändras underlaget beroende på hur många partier som kommer över 4 proc spärren. Ett enskilt partis proc andel räknas dock alltid i förhållande till totala antalet avgivna röster och förändras inte.
    Och det handlar inte så mycket om procenträkni ng utan hur vallagen fungerar.

    SvaraRadera
  3. Ja, men det intressanta måste ju ändå vara hur mandaten fördelas? Det är ju väldigt värdefullt att veta när man exempelvis tittar på hur mycket SD eller Piratpartiet kommer få en vågmästarroll. Eller möjligen hur många väljare som har röstat på respektive block. Alltså måste man antingen kolla hur mycket respektive block får "ocensurerat" dvs utan att ta bort partier som kommer under 4 procent, eller väga upp genom att justera alla partiers siffror.

    Vad representerar siffran 37,1 i ditt exempel ovan? Den representerar inte maktförhållandet mellan det rödgröna och det borgerliga blocket i riksdagen, och den representerar inte borgerliga versus rödgröna sympatier. Det blir bara en nonsenssiffra.

    SvaraRadera