torsdag 10 december 2009

Konsekvenser av sjukförsäkringen

Vid personaldelegationens sammanträde idag redovisades konsekvenserna för några anställda inom Landstinget Blekinge av de nya sjukförsäkringsreglerna. Det handlar om personer som haft hel eller delvis tidsbegränsad sjukersättning/sjukpenning men som nu bedöms ha hel arbetsförmåga.

Det handlar om personer som trots i vissa fall anpassade arbetsuppgifter inte orkar arbeta heltid och som tar ut semester eller annan ledighet för att kompensera inkomstbortfallet. Ofta personer med några år kvar till pensionen. Eller läkaren som är på väg tillbaks efter en vår sjukdom men som bara orkar arbeta halvtid än så länge och då enligt regelverket ska prövas mot annat mindre påfrestande arbete på arbetsmarknaden.

När man hör sådana exempel blir orimligheterna i regeringen sjukförsäkringspolitik alltmer uppenbara. Det räcker inte med att de säger att har det blivit fel ska de överväga att rätta till det. Det handlar om grundsynen vad vi ska ha ett sjukförsäkringssystem till och synen på människor som blir sjuka och hamnar i svårigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar