lördag 5 december 2009

Påfrestande omställning

I veckan som gick ställde personal på ÖVA i Karlshamn några frågor i en insändare till mig och min landstingsrådskollega Marie Sällström. Här är vårt svar:

"Landstinget Blekinge har hamnat i en besvärlig situation. Skatteintäkterna har på kort tid drastiskt minskat, framförallt beroende på den skenande arbetslösheten i vårt land. Till detta kommer att kostnadsläget för Blekingesjukhuset är högre än för samma vård i omkringliggande landsting.

Därför håller nu hela vårdapparaten på att ställas om för att uppnå ett skarpare patientfokus och en bättre kostnadseffektivitet. En rad olika åtgärder har därför beslutats. Var och en av dessa är inte så stor, men tillsammans blir det betydande summor som gör att vi kan få bort underskottet och i fortsättningen fokusera på att utveckla sjukvården i stället för att ständigt tvingas jaga kostnader.

I en insändare (2/12) får vi från personalen på nya ÖVA i Karlshamn frågan hur mycket pengar som har sparats när hjärtavdelningen och IVA i Karlshamn omvandlades till en övervakningsavdelning. Svaret är att under 2009 har kostnaderna minskat med två miljoner kronor. Helårseffekten blir sedan hela sex miljoner kronor. Det är mycket pengar i dessa tider.

Besparingar leder inte nödvändigtvis alltid till försämringar. Patientsäkerhet och kvalitén på det som görs ska vara god. Naturligtvis görs ständiga uppföljningar för att säkerställa detta.

Tyvärr måste vi som politiskt ansvariga konstatera att starten av den nya avdelningen inte varit helt oproblematisk. Det kan bero på otydlighet i genomförandet av beslutet och bristande stöd till chefer i organisationen. Men vi får också signaler om att alla anställda inte fullt ut accepterat nyordningen och inte konstruktivt deltagit i förändringsarbetet. Visst får man vara besviken över fattade beslut, men när besluten finns måste de genomföras med patienternas bästa för ögonen.

Det är klart att ett så här omfattande förändringsarbete frestar på, både för patienter och personal. Överlag ser vi trots detta bland landstingets personal en stor lojalitet mot fattade beslut och en stolthet över det jobb man utför. Vi är tacksamma över det fantastiska arbete som dagligen utförs i sjukvården i Blekinge.

Kalle Sandström (S)
Marie Sällström (S)
Landstingsråd"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar