måndag 5 oktober 2009

Moderat vill att kungen ska utse statsminister

Moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom vill att kungen ska utse statsministern. Ja, inte riktigt kanske. Men hon har uppenbarligen inte tänkt igenom konsekvenserna av vad hon föreslår. Eller så har hon det.

I en motion till riksdagen föreslår hon en återgång till det som gällde innan den nya grundlagen beslutades i början på 70-talet. Nämligen att det är kungen som håller i valet av statsminister. Idag är det talmannen som tolkar valresultatet, kallar partiledarna till samtal, överväger vilka parlamentariska underlag som kan vara möjligt osv. Även om det sedan är riksdagen som beslutar ligger det naturliogtvis makt i att leda denna process.
Och nu föreslår Annicka Engblom att detta ska skötas av ett ämbete som går i arv! Allt enligt de nya moderaterna. Lite principfasthet får vi väl trots allt ha när det gäller demokratin.

PS. Så här i kvällningen (21.30) har TT skickat ut en notis om Annicka Engbloms motion. Publiceeras i DN, SvD, Aftonbladet och så BLT sedan i morse. Så har hon fått uppmärksamhet. Det var väl det som var meningen. För hon menar väl inte allvar?

2 kommentarer:

 1. På många sätt vore Engbloms förslag alldelens utmärkt. Sveriges nuvarande regeringsform är klart undermålig och har tydliga likheter med bananrepubliker. Genom den olycksaliga Torekov-kompromissen kom alltför mycket makt att koncentreras till statsministern utan något som helst kontrollsystem för att balansera detta. Att låta statschefen, HM Konungen, föreslå sin regeringschef som därefter godkänns av riksdagen kan inte på något sätt anses vara odemokratiskt.

  HM Konungen är ju trots allt demokratiskt vald i Sverige! Riksdagen har, under flera perioder, haft en klar majoritet av partier som påstår sig vilja avskaffa monarkin, men trots detta har ingeting skett. Detta beror naturligtvis på att HM Konungen åtnjuter stor popularitet bland folket, och att på allvar driva frågan om folkrepubliken Sverige vore politiskt självmord. Eftersom den folkvalda riksdagen har makten att avskaffa monarkin, men inte funnit majortiet för att göra så får vi alltså anse HM Konungen demokratiskt vald.

  Vidare skulle man även kunna ge statschefen i uppdrag att utse övriga ministrar samt domare i högsta domstolen. Högsta domstolen skulle då kunna ha rollen som författningsdomstol istället för det politiserade konstitutionsutskottet. Bara för att 1809 års grundlag är gammal är inte allt i den förkastligt.

  SvaraRadera
 2. Om kungen ska utse statsminister , ja då blir det Reinfeldt som får bli den evige statsministern.
  Om så sker så kommer alla utom borgarna gå till valunorna. Vem vill se en åldrande Reinfeldt med dubbellhakan hängande vid knä som evig statsminister.
  Risken är samtidigt den att om Kungen ska utse en statsminister att han stavar fel så det blir Renfjell Därmed så kanske vi för första ggn får en Same som statsminister iklädd blå skrud.
  Ja vilka dårar det finns.
  Jag tyker det räcker med den dårskap vi har en
  alliansregim som inte ens vet vad rättvisa är eller vad en rehabilitering innebär.

  SvaraRadera