tisdag 3 augusti 2010

Fler vårdplatser eller inte?

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund krävde i ett sommartal i helgen att ”landstingen, inte bara bör, utan måste öka antalet vårdplatser på sjukhusen.”

Får väl ses som hans försök att profilera sig och få mediagenomslag. Jag skrev ju igår om Maud Olofssons (privatisering av Vattenfall) och Jan Björklunds (skolk i betygen) försök i samma riktning. Då hade jag inte i media ens sett att Hägglund också uttalat sig.

Hans krav om fler vårdplatser får dock inte gehör hos kristdemokraternas gruppledare i Landstinget Blekinge, den kloke och sympatiske Klavs Wix-Nielsen.

I dagens BLT (3 aug 2010) säger han: ”Om man ökar platserna är risken att de snabbt fylls och patienterna blir kvar längre på sjukhus i stället för att komma upp på benen”.
Den gode Klavs väljer alltså en något knöligare väg än att hänga på sin partiledares enkla retorik. Men helt fel ute är han naturligtvis inte.

För med all respekt för den ansträngda situation som det är på sjukhusens vårdavdelningar är det inte säkert lösningen är att bara öka antalet vårdplatser. Gör vi inte samtidigt något åt organisationen och vårdlogistiken är risken uppenbar att de nya platserna snabbt fylls och det blir överbeläggningar ändå. Ungefär som Klavs säger.

I det rödgröna Landstinget Blekinge bygger vi nu upp allvårdsavdelningar dit äldre ska kunna komma utan att behöva passera akuten. Där ska geriatrisk kompetens och andra läkarkompetenser finnas. Satsningen innebär en ökning av antalet vårdplatser men också en omfördelning. För just genom att detta är ett nytt tänk (organisationen och logistiken ändras) kommer trycket på övriga vårdplatser att minska och situationen totalt bli bättre.

1 kommentar:

  1. Allvårdsavdelningar för äldre - kanon. Men är de öppna när äldre i allmänhet går till akuten istället för vårdcentralen? Och kommer det bli fler platser för vård för att ni delar upp patienterna? Med all respekt - jag har lite svårt för en politik som bara förklarar att allt är problem. Också de potentiella lösningarna. Oftast är det bara ett sätt att säga att man inte är intresserad av att göra några reella förändringar. Om du ursäktar...

    SvaraRadera