tisdag 22 juni 2010

Socialdemokratisk sjukvårdspolitik i Blekinge

Så här brukar jag i några punkter sammanfatta den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken i Blekinge:

• Vi har en bra och rättvis sjukvård i Blekinge. Den har målmedvetet byggts upp av oss socialdemokrater. Den får goda betyg när patienterna säger sitt. Den har god kvalitet och god tillgänglighet.
Men ingenting är så bra, att det inte kan bli bättre. Vi socialdemokrater strävar alltid efter att utveckla och rätta till brister.

• Det finns en tydlig idémässig skillnad i sjukvårdspolitiken. Är det behoven eller plånboken som ska styra? Vi är tydliga med att alla människors lika värde och solidaritet med de sköraste, ska vara riktmärket.
Det finns naturligtvis ett samband mellan vårdens kvalitet och dess finansiering. Vi säger att satsningar på välfärden går före sänkta skatter.

• Med Reinfeldtregeringens politik står nu vård efter behov mot marknadsstyrning. De privata företagens vinstintressen går före patienternas behov. Etableringsfriheten för vårdföretagen går före patientens rätt att välja. De öppnar för privata sjukvårdsförsäkringar och privatfinansierad sjukvård.

• Vi är garanten för att sjukvården ska vara rättvis och ges efter behov. Vi kommer att ge folkhälsofrågorna ytterligare tyngd. Vi kommer att utveckla äldresjukvården med äldreläkare och allvårdsavdelningar. Barn och ungdomssjukvården ska vara avgiftsfri. Vi sätter tillgängligheten i fokus. Vårdgarantin ska hållas och utvecklas. Läkare ska ägna sig åt patienter inte papper. Minst hälften av arbetstiden ska ägnas åt direkt patientarbete.

• Vi är också garanten för en bra och rättvis sjukvård i hela länet. Vi ska ha minst en dygnsambulans i varje kommun. Vi ska ha dygnetruntöppna akutmottagningar i Karlskrona och Karlshamn. De ska bemannas med akutläkare, med början i Karlshamn.

• Arbetsfördelningen mellan sjukhusenheterna ska finslipas för att säkerställa kompetens och utvecklingsmöjligheter i Karlshamn. Vi säger definitivt nej till moderaternas privatisering av Karlshamnssjukhuset. Vi kommer inte heller att privatisera kök och städ.

• Vi är på rätt väg med landstingets ekonomi. Vi har en plan, vi följer den, vi vet vad vi gör. Vi tar ansvar för att sänka kostnaderna utan att äventyra sjukvårdens funktion och kvalitet. Det handlar om att göra en rimlig avvägning av insatser och tempo i förändringsarbetet. Blekingarna kan lita på oss socialdemokrater.
Vi går mot ett nollresultat i år. 2011 räknar vi med 50 mnkr plus och 2012 nästan 20 mnkr. Det behöver vi för att återställa tidigare förluster. Detta förutsätter att vi med bestämdhet genomför planen att sänka kostnadsnivån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar