tisdag 15 juni 2010

Sjukvården central fråga i valrörelsen

I går hade vi sista landstingsfullmäktige innan valet. Nog märktes det att valrörelsen närmar sig. Och sanningen att säga så bidrog jag väl själv till det i den allmänpolitiska debatten.

Några funderingar efter debatten. Alliansen är splittrad. Inte minst i frågan om privatisering av sjukhuset i Karlshamn. Moderaterna har ju föreslagit detta och driver det som en av sina profilfrågor. Folkpartiet och Centerpartiet säger definitivt nej, med ungefär samma argumentation som vi på den rödgröna sidan. Nämligen att vi ska utveckla verksamheten i Karlshamn och finslipa arbetsfördelningen mellan Karlskrona och Karlshamnsenheterna. Inte minst i syfte att säkerställa kompetensen i Karlshamn. Moderaterna står ensamma. Möjligtvis har de stöd av Kristdemokraterna, men det kan kanske kvitta.

Den ideologiska skiljelinjen i sjukvårdspolitiken blev tydlig i debatten. Vi säger att vård ska ges efter behov, inte efter plånbokens storlek. Mot vård efter behov står nu marknadsstyrning. Vinstintressen går före patientens behov. Vårdföretagens etableringsfrihet går före patientens rätt att välja.

Sjukvården blir en viktig fråga i valrörelsen. Debatten blir spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar