onsdag 5 augusti 2009

Pengar till kommunerna

Så börjar då sanningen om krisen i välfärdens finansiering och den bistra kommunala ekonomin att krypa allt närmare regeringens innersta kärna. Jag, och många andra, har ju ägnat många inlägg under våren till att försöka förklara nödvändigheten att regeringen överbrygga det drastiska skattebortfallet hos kommuner och lansting genom ökade statsbidrag. Annars hotas välfärdens kärna, som ju regeringen så vackert brukar tala om.

I söndags var det folkpartiledaren Jan Björklund som i sitt sommartal pratade om ökade anslag till kommunerna. Hur allvarligt menat det var återstår väl att se. Förbehållet var ju att detta var ett inspel i regeringens budgetförhandlingar och så skulle vi få se om det fanns några pengar över till kommunerna. Sannolikheten att finansminister Borg konstaterar att det inte finns några pengar är ju uppenbar. De 80 miljarder som skattesänkningarna kostat skulle kommit väl till pass.

Med hans och folkpartiets inställning lär det ju finnas en majoritet i riksdagen i höst för höjda anslag till kommunerna. Oppositionen lägger ju sådana förslag. Ska bli intressant att se hur folkpartiet motiverar att man avvisar dessa förslag.

Och så i DN idag ger ett antal kristdemokratiska KS-ordföranden regeringen hård kritik för deras bristande initiativ kring välfärdens finansiering. Här handlar det om borgerliga företrädare som har det yttersta ansvaret i sina kommuner och som i höst ska lägga budgetar i balans enligt kommunallagens krav. De ser naturligtvis samma besvärliga verklighet som socialdemokrater i samma roll.
Nu väntar vi på besked eller åtminstone ett utspel från moderaterna. För det är väl de som avgör hur det ska bli?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar