söndag 26 september 2010

Erlander om "valkaoset"

Valkaos utropar kvällstidningarna om de fall av slarv som uppdagats vid sammanräkningen på några ställen. (Valsystemets effekter blandas också in i denna diskussion, men det är en helt annan fråga som finns anledning att återkomma till).

Det handlar naturligtvis inte om något kaos. Just det är väl snarare ett uttryck för medialogikens tillspetsning. Det handlar om misstag och slarv på några ställen. Som inte borde ske, men som nu inträffat.

Och det är inte första gången. Tage Erlander berör detta i sin dagbok 1960, i två noteringar efter framgångsvalet till riksdagens andra kammare:

15.45-tåget Trondheim-Stockholm på morgonen 29/9 1960.

"Min vilsamma och stimulerande Trondheimsresa fick ett någor fördystrat slut när Palme ringde och berättade om att länsstyrelsen i Malmö kasserat 500-600 socialdemokratiska röster därför att någon slarver till valnämndsordförande inte skött sigilleringen ansvarigt. Vad skall man egentligen tro om ett folk där slarver förekommer vid varje val utan att det tycks vara möjligt att folk lär sej hur det skall vara?"

torsdag29/9 1960 kl 12.15

"I väntan på det nästan för spännande valresultatet i fyrstadskretsen där en 69-årig f.d. länsassessor genom sigillslarv berövat oss en mandatvinst. Det hela är fullkomligt vansinnigt. Även om man är 70 år, borde man väl kunna följa vallagens klara bestämmelser. Kan man inte det borde ålderssvagheten vara så uppenbar, att länsstyrelsen inte borde ha utsett assessorn till valnämndsordförande."

Inget nytt under solen, eller vad säger man?

1 kommentar:

  1. En tanke som hänt kvar sen dagarna runt valet är: Tänk om all media kunnat fokusera sina negativa kampanjer mot SD istället för mot Mona? Lagt all sin energi och krut på dem istället för en toblerone 15 år sen?


    Tror nog att dom själva inser hur dumt dom burit sig åt. Nu, efter valet, ser jag Aftonbladet börjar rota idet...lite för sent.

    Hoppas du är nöjde med ditt arbete, Lena Melin.

    SvaraRadera