onsdag 26 maj 2010

Visst kan fler än läkare vara chefer

I dagens BLT (26 maj 2008) beskrivs primärvårdens nya inriktning att endast läkare ska vara chefer för landstingets vårdcentraler. En minst tveksam inriktning tycker jag. Jag är dessutom inte riktigt övertygad att den stämmer med landstingets övergripande chefpolicies.

Vi har de senaste åren sett många exempel på goda verksamhetschefer inom vården som har en annan bakgrund än läkare. Personliga egenskaper är viktigare för att bli en en bra chef än yrkeskompetensen. Sedan behövs naturligtvis personer med läkares erfarenhet och kompetens på ledande befattningar i en sjukvårdsorganisation.

En strävan måste också vara att läkare får ägna mer av sin arbetstid åt direkta patientkontakter. Inte minst när vi på många håll har vakanta läkartjänster. En generell beräkning visar att idag ägnas ungefär en tredjedel av arbetstiden åt patienter. En rimlig ambition kan väl vara höja en till hälften. Det skulle frigöra otroligt mycket läkarkapacitet som så väl behövs i vården. Mer vård, mindre papper.

1 kommentar:

  1. Gärna lägre skatt också.
    Har alltid velat bli läkare, men nu när det är dags att plugga börjar jag känna att det kanske inte är värt all tid och alla studieskulder. Speciellt med tanke på den Rödgröna straffbeskattningen av alla inkomster som överstiger 40 tusen i månaden.

    SvaraRadera