torsdag 20 maj 2010

Mer liv och rörelse, mindre tystnad

Har tillbringat dagen på Region Blekinges "Blekingedag". Ett spännande och välbesökt (200 pers) arrangemang. Grunden är det "platsvarumärkesarbete" som en arbetsgrupp i regionen genomfört. Intressanta föreläsningar och kul diskussioner. Slutsatsen av dagen är att det finns ett intresse och ett driv att ta vara på och utveckla Blekinges förutsättningar. Trafik, kultur, turism, entrepenörskap är några av de ämnen som avhandlats.

Noterar att inte någonstans nämndes storregionfrågan, som i en del sammanhang snabbt brukar ta död på utvecklingsresonemangen. Här diskuterades innehåll och åtgärder, inte geografi.

Är inte lika säker på att så blir fallet när vi i morgon hos landshövdingen är inbjudna att träffa regeringens regionutredare Mats Sjökvist. Utgångspunkten blir nog att Blekinge ska bort, ju fortare desto bättre. Vi får se.

En plump  i protokollet för Blekingedagen. Katarina Everlöf (en fantastisk skådespelare tycker jag) och Stigbjörn Ljunggren (kul och idérik debattör) var inbjudna för att ge någon slags utifrånperspektiv på Blekinge.
Som de sommarblekingar de är blev väl budskapet att det är bra som det är, förändra inte, bevara småskaligheten, lugnet, tystnaden. Kort sagt ett ställe för rekreation.
Detta tycker jag sammanfattar vårt problem. Vi som bor och betalar skatt här behöver bli fler, få mer fart, mer liv och rörelse och större och snabbare förändring. Inte tystnad och stillhet för rekreation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar