söndag 30 maj 2010

Det blir ingen kommunal hemsjukvård i Blekinge

I slutet på förra veckan kom beskedet att Ronneby kommun säger nej till att kommunalisera hemsjukvården. Något oväntat, även om kommunledningen flaggat för detta under hela förberedelseprocessen. Politiker och tjänstemän inom äldreomsorgen har ju motsatt uppfattning. Likaså övriga fyra kommuner som ju under lång tid drivit frågan om att ta över hemsjukvården från landstingen. Vilket också ansvariga för omsorgen i Ronneby som sagt också gjort.

Själv är jag mycket stolt över den fina verksamhet som landstingets personal bedriver inom hemsjukvården. Trots detta tror jag att en kommunalisering på sikt ger samordningsvinster och dessutom stärker den kommunernas hemtjänstorganisationer, inte minst kompetensmässigt. Därför har jag och landstinget bejakat en kommunalisering.

Det har gjorts ett gediget arbete under vintern/våren för att ta fram underlag för avtal och ekonomisk överföring till kommunerna. Landstingets hemsjukvårdsorganisation har anpassats till att kunna föras över till kommunerna. Detta har naturligtvis frestat på och skapat oro bland personalen.
Arbetet har i stort sett gjorts i onödan. Detta beklagar jag.

Jag är också irriterad över att det på en del håll framställs som att landstingets underlag till kommunerna är ofullständigt och inte går att ta ställning till. Fyra kommuner klarar alldeles utmärkt att ta en positiv ställning utifrån underlaget. Och har deeutom framfört att de är nöjda med det som presenterats.
Det hänvisas också till att vi ska ta hjälp av en nationell samordnare. Varför det? Fyra kommuner och landstinget har på egen hand samordnat sig på ett smidigt och konstruktivt sätt. Det är Ronneby som ställer sig utanför och i så fall behöver samordna sig med övriga.

Nu fortsätter hemsjukvården i Landstingets regi. Rimligtvis i den organisation som byggts upp under våren. Exakt hur får vi återkomma till.
Sedan är jag övertygad om att vi inom ett par har har en lag som säger att kommunerna ska svara för hemsjukvården. Då har vi ju redan underlaget för en övergång klar. Och då får väl Ronneby samordna sig med resten. Med eller utan hjälp av nationell samordnare...

1 kommentar:

  1. Hej Kalle, Varför bygger du inte upp en stratergi runt ditt egna tänkande och plocka bort de som skapa problem för dig?

    SvaraRadera