måndag 15 februari 2010

Fem insatser för sjukhuset i Karlshamn

Idag har vi i den rödgröna majoriteten i landstinget haft en gemensam presskonferens kring vår syn på utvecklingen av sjukhuset i Karlshamn. Det finns en stor oro bland befolkningen i västra Blekinge kring utvecklingen på sjukhuset. Till allra största delen obefogad, men den måste naturligtvis tas på allvar. Med dagens besked hoppas vi kunna stilla oron.

Fem insatser för sjukhuset i Karlshamn

Alla blekingar ska erbjudas en vård av god kvalitet som är tillgänglig och rättvis. Akutvård ska finnas i både Karlskrona och Karlshamn.
Tillsammans har vi en idé om sjukhusvården i västra Blekinge. Vår idé utgår från att vi ska använda våra gemensamma pengar till att få ut så mycket vård som möjligt och att alla blekingar ska kunna känna sig trygga med en god sjukvård finns där man bor.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har enats om följande åtgärder för sjukvården i västra Blekinge.

Tydlig uppdelning för att stärka sjukhuset i Karlshamn

• Det är nödvändigt att uppgifterna mellan sjukhuset i Karlshamn och Karlskrona delas upp. Vi står bakom den uppdelning som i dag är gällande men vill ytterligare förtydliga denna då alltför otydlig uppdelning riskerar att sakta förflytta verksamhet från den mindre till den större enheten. Vi tillsätter därför en politisk utredning som får i uppgift att återkomma med förslag på uppdelning i syfte att säkerställa att uppgifter inte flyttar från Karlshamn. Utredningen ska ha blekingarnas bästa för ögonen och säkerställa att båda enheter ges långsiktiga möjligheter att utvecklas.

Fler vårdplatser

• Övervakningsavdelningen utökas med fyra vårdplatser för patienter med oklart hälsotillstånd. På så sätt stärker vi det akuta omhändertagandet och ökar kvalitén för de patienter som tidigare transporterats vidare till Karlskrona. Genom utökningen minskas antalet ambulanstransporter genom Blekinge vilket gör att fler ambulanser är i utryckningsberedskap.

Dygnsambulans i samtliga kommuner

• För ett antal år sedan tog vi initiativet till att det ska finnas minst en ambulans placerad i samtliga kommuner dygnet runt. Så ska det förbli.

Akut omhändertagande

• För att öka kvalitén på det akuta omhändertagandet har vi en ambition att samtliga läkare på akuten i Karlshamn ska vara akutläkare när tillgången på dessa är större än i dag. Akuten i Karlshamn ska naturligtvis vara öppen dygnet runt veckans alla dagar.

Ny driftsform

• Vi är öppna för att prova driftformer i Karlshamn som ger personalen större möjligheter att utifrån egna idéer utveckla verksamheten. En sådan form kan vara intraprenad.

Vi tar långsiktigt ansvar för sjukvården i Blekinge. Blekingarna ska kunna känna sig trygga med att vi säkerställer en sjukvård med hög kvalité.

Kalle Sandström Gruppledare Socialdemokraterna
Claes Jansson Gruppledare Miljöpartiet
Viveka Söderdahl Gruppledare Vänsterpartiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar