måndag 8 februari 2010

Akutvård och kollektivtrafik

Idag har vi haft årets första landstingsstyrelsesammanträde. Två stora frågor stod på dagordningen. Förstärkning av det akuta omhändertagandet i Karlshamn och remissvaret på Region Blekinges kollektivtrafikutredning. Här finns pressmeddelandet.

Beslutet kring övervakningsavdelningen i Karlshamn innebär en ordentlig förstärkning av det akuta omhändertagandet i västra Blekinge. Nu inrättas ytterligare fyra övervakningsplatser, vilket innebär att ambulanstransporterna till Karlskrona minskar. Många av de som akut kommer till lasarettet och behöver stanna över natten för observation kommer nu att vara kvar i Karlshamn. Samtidigt förändras respiratorplatserna på avdelningen som hittills haft ett lågt utnyttjande. Dessa koncentreras till Karlskrona.

Vi bejakar också kollektivtrafikutredningen som föreslår en kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken i länet. Utredningens förslag att renodla ansvaret mellan landstinget och kommunerna tycker vi är bra. Det innebär att landstinget beslutar och finansierar den regionala trafiken medan kommunerna gör detsamma med den lokala trafiken.

Vi poängterar dock att vi inte i dagsläget kan lägga på landstinget nya kostnader, samtidigt som vi för fullt håller på att omstrukturera och minska kostanderna i sjukvården. Nu pratar vi ju om en utveckling på lång sikt, men att finansiera dett genom att öka landstingets inkomster genom ökade skatteintäkter kan inte uteslutas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar