fredag 27 november 2009

Vården av äldre och tillgänglighet

I dagens BLT och Sydöstran skisserar jag några av de viktigaste utmaningarna vi står inför i landstingspolitiken.

"Vården av äldre måste utvecklas. När jag snart tillträder som landstingsstyrelsens ordförande vill jag särskilt lyfta upp de äldres situation i vården. Sjukvården för äldre och multisjuka ska få större utrymme och vi socialdemokrater kommer att presentera åtgärder som förstärker sjukvården för dem som är i störst behov av den. Jag vill också se en betydligt bättre tillgänglighet till vården och verka för en stark ekonomi som gör det möjligt att utveckla sjukvården och investera i blekingarnas hälsa.

Det pratas ofta i den politiska debatten att patienten ska vara i fokus. Det låter bra, men utgår från ett ovanifrånperspektiv. Jag vill att det ska vara patientens perspektiv som är i fokus. Hur upplever patienten vården? Hur organiseras sjukvården för att bäst tillvarata hur den enskilde patienten vill att det ska vara? Vi ska inte bara ha patienten i fokus, vi ska framförallt ha patientens perspektiv i fokus. För mig är det ett synsätt som ska känneteckna den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken i Blekinge.

Det är äldre blekingar som är i störst behov av sjukvård. Oftast räcker det inte med bara en åkomma, många äldre har problem med såväl minnet som benskörhet, högt blodtryck och andra fysiska besvär.
När de besöker vården riskerar de att hamna mellan stolarna då ingen bra samordning sker kring patienten. Inte minst saknas en samordning kring medicinerna, många äldre blir sjuka av att deras mediciner inte passar ihop. Så får det inte vara.

I dag finns barnmottagningar som samordnar vården av barn på sjukhuset. Jag vill gärna se att vi bygger upp mottagningar för äldre där det ska finnas god geriatrisk kompetens. För mig är det viktigt att alla som söker vård i Blekinge ska kunna känna en trygghet i att man tas väl om hand och får den bästa möjliga sjukvården.

Alla blekingar ska ges vård inom rimlig tid. Vi har i dag en god tillgänglighet till primärvården och en mycket god tillgänglighet till psykiatrin. Till åtgärder inom delar av sjukhusvården är den dock sämre. Det är inte rimligt att den som väntar på operation eller annan åtgärd ska behöva vänta månad efter månad. För mig är det oerhört viktigt att alla blekingar ska känna en trygghet i att alla får rätt vård i god tid.
Vi vill genom en rad åtgärder förbättra tillgängligheten till sjukvården i Blekinge. Sjukvården måste ha patientens perspektiv och organiseras så att alla blekingar kan få vård i rimlig tid.

En förutsättning för en god tillgänglighet och för att kunna investera i vården av äldre är en stark ekonomi. I grunden är ekonomin i landstinget i Blekinge stark. Men med kraftigt vikande skatteintäkter och ett underskott på sjukhuset som bara ökat har landstingets ekonomi kraftigt försämras. Vi har tillsammans med våra rödgröna samarbetspartier tagit på oss ansvaret att leda arbetet att få ordning på ekonomin och skapa utrymme för framtidsinvesteringar. Det ska vi lyckas med. Förhoppningsvis i bred enighet över blockgränsen

Som gruppledare för Socialdemokraterna är jag angelägen om att den rödgröna majoriteten i Blekinge inte bara ska fortsätta hålla ihop utan att vi ska utveckla och fördjupa vårt samarbete. Våra partier kompletterar varandra mycket väl och skapar tillsammans en stark ledning för landstinget i Blekinge."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar