Idag har vi haft budgetdebatt i landstingsfullmäktige. Här är mitt inledningsanförande:
"Vi befinner oss utan tvekan i en besvärlig situation i Landstinget Blekinge idag. Skatteintäkterna har på kort tid drastiskt minskat. Och vi har ett högre kostnadsläge för sjukhusvården än omkringliggande landsting.
Därför håller vi nu på att ställa om hela vårdapparaten för att uppnå ett skarpare patientfokus och en bättre kostnadseffektivitet. Det är klart att det frestar på. Både för patienter och personal. Men vi vet vad som ska göras. Vi vet vart vi är på väg. Men vi måste ta oss igenom en besvärlig period.
För att kunna utveckla sjukvården i Blekinge och för att kunna få blekingarna att känna en trygghet över att vården finns där när man behöver den måste vi ha en stark och stabil ekonomi. I grunden har vi det. Landstinget Blekinges balansräkning är en av de starkaste i hela landstingsvärlden. Vi har inga lån. Men vi befinner oss nu som sagt i en besvärlig situation. En mycket besvärlig situation. Kommer vi inte till rätta med detta är de sparade tillgångarna snart förbrukade.
Jag är övertygad om att detta kräver ett tydligt och nära politiskt ledarskap. Visst är sjukvården en professionell organisation där många yrkesgrupper fattar beslut i vardagen baserade på vetenskaplig praxis och beprövad erfarenhet, som det heter. Och så ska det naturligtvis vara. Så måste det vara.
Men politikens roll är att säkerställa att medborgarnas intressen tillgodoses på ett rimligt sätt i verksamheten. Att medborgarna får valuta för de skattepengar som satsas. Medborgarna förväntar sig detta. Det kräver ett politiskt ledarskap som tar medborgarnas parti. Emellanåt i konflikt med verksamheten. Det kräver också ett politiskt ledarskap som har en god kunskap om och är nära de verksamheter vi är satta att leda.
Samtliga gruppledare har därför enats om att vi under kommande vår ska göra en översyn av hur det politiska arbetet ska organiseras under nästa mandatperiod.
Vi lägger här idag en balanserad budget för nästa år. Detta är bra. Detta ska vi vara nöjda med. Verksamheten omsluter nästan 4 miljarder kronor. Dessutom investerar vi nästan 300 miljoner kronor i utrustning och byggnader. Det är mycket pengar. Rimligtvis bör det räcka till en hel del. Sjukvården i Blekinge är inte utan resurser.
Budgeten bygger på den strategi majoriteten formulerade i våras inför beslutet om planeringsförutsättningarna.
Nämligen:
1.Beslutat program för kostnadseffektivitet ska genomföras.
2.Ytterligt strama budgetförutsättningar, dock inga ytterligare ramreduceringar för vården 2010.
3.Ingen skattehöjning 2010.
4.Avgifterna ses över.
Vi är också i stort sett eniga över blockgränserna om den budget som läggs fram. Förutom några tilläggsyrkanden från oppositionen kring landstingsplanen. Vi är också, som jag uppfattar det, eniga om grundanalysen och om den strategi för kostnadseffektivitet som fullmäktige tidigare lagt fast. Detta är bra. Detta är nödvändigt för att nå resultat. Min tydliga ambition är att nå fortsatt bred enighet kring den ekonomiska politiken i landstinget.
Det extra anslaget från regeringen för 2010 på 60 miljoner kronor är välkommet. Det ska vi vara glada för. Men bristen på långsiktiga besked från regeringen gör att det ser mycket osäkert ut för de kommande åren. Regeringen måste ge sjukvårdssektorn rimliga, långsiktiga förutsättningar att planera och utvecklas från.
Jag tvekar inte att säga att den sammantagna välfärdssektorn i Sverige idag är underfinansierad. Den moderatledda regeringen har valt kraftiga skattesänkningar. Störst för de som har det bäst. Istället för att satsa på välfärden. Och arbetslösheten i landet bara stiger och stiger. Sverige kan bättre. Sverige behöver en ny politik.
För 2009 pekar prognoserna för landstinget på ett stort underskott. Före omstruktureringskostnader uppgår det till drygt 165 miljoner kronor. Detta trots det stora program för kostnadseffektivitet som vi sjösatt under året. De beräknade skatteintäkterna har fortsatt att falla. Drygt 100 miljoner jämfört med budget. Prognosen visar nu på i stort sett samma numerära skatteintäkter 2009 som året innan. Vilket ju i praktiken innebär en ordentlig minskning.
Så här mot slutet av året kan jag också konstatera att vi underskattade trögheten i förändringsarbetet. Framförallt på Blekingesjukhuset. Nu sjösätter vi en ny organisation för sjukvården. Denna ger större förutsättningar för att genomföra och följa upp strategin för kostnadseffektivitet.
När vi går in i 2010 har dock kostnadsnivån i landstinget sänkts med 130 miljoner kronor. Vilket inte är fy skam. Snarare riktigt bra. Men det är mindre än vad som beräknades.Och framförallt har effekterna börjat märkas först nu under hösten. Till och med på senhösten. Detta är tillsammans med fallet i skatteintäkterna förklaringen till underskottet.
Och om vi inte lyckas få kontroll på ekonomin kan de närmsta åren enbart komma att handla om ekonomi och besparingar. Det gynnar inte patienterna. En dålig ekonomi skapar oro, dålig stämning och bidrar definitivt inte till att utveckla sjukvården.
Slutsatsen är att programmet för kostnadseffektivitet måste och ska genomföras. Men det kommer att behövas mer tid.
Vi i majoriteten, socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet, har tagit på oss ansvaret att leda arbetet att få ekonomin på fötter. Det ska vi lyckas med. Förhoppningsvis i enighet över blockgränsen.
Sammanfattningsvis. Vi vet vart vi ska. Vi vet vad vi vill. Och vi är bestämda att genomföra det.
För att citera Sickan i Jönssonligan: Jag har en plan… "
måndag 23 november 2009
Budgetdebatt i landstingsfullmäktige
Etiketter:
Blekinge,
landsting,
Landstinget Blekinge,
Politik,
Sjukvård
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Uppdatering: Hotet från Israel!
SvaraRadera