fredag 4 oktober 2019

Flyktingmottagande och kommunal självstyrelse

I  argumentationen för att inte ta emot flyktingar i sin kommun gör Louise Erixon (SD) ett nummer  av att grundlagen säger att vi har kommunal självstyrelse i Sverige. I det här fallet innebär hennes linje att om en kommun beslutar att inte ta emot flyktingar kan inte riksdagen sätta sig över det genom att i en lag besluta att de ska ta emot flyktingar.
Det stämmer naturligtvis att den kommunala självstyrelsen nämns i Regeringsformen.T o m i den inledande portalparagrafen. Så här lyder den:


1 kap 1 §   All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.
Den offentliga makten utövas under lagarna.
Redan här markeras alltså att all offentlig makt, även i komunerna, utövas under lagarna som stiftas av riksdagen. Poängen är att Regeringsformen anger att det kommunala självstyret är underordnat lagstiftningen. Sverige är en nationalstat, varken kommuner eller regioner är självständiga i den bemärkelsen.

I Regeringsformens kapitel om kommunerna utvecklas detta ytterligare:

 14 kap 2§ Kommunerna sköter lokala och regionala angelägenheter av allmänt intresse på den kommunala självstyrelsens grund. Närmare bestämmelser om detta finns i lag. På samma grund sköter kommunerna även de övriga angelägenheter som bestäms i lag. 

Louise Erixon (SD) har alltså något annat syfte än att diskutera kommunaljuridiken. Men det är väl varken överraskande eller en nyhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar