fredag 13 november 2020

Politiska konstellationer i Region Blekinge

Ett allt närmare samarbete mellan den styrande alliansen och Sverigedemokraterna kan anas i Region Blekinge. Vid senaste fullmäktigemötet (som för övrigt enbart uppmärksammats i media för att det överhuvudtaget blev av, trots de skarpare restriktionerna att avstå från deltagande i möten som smittskyddet utfärdade dagen innan) slutade de flesta omröstningarna 35- 22. Dvs. Alliansen och Sverigedemokraterna (35) mot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet (22). Det skulle ju naturligtvis bara kunna vara en tillfällighet. Men nog förs det samtal, åtminstone mellan (m) och (sd). Hur det är med de övriga allianspartierna är väl mer osäkert. Men de bör rimligtvis ganska omgående bekänna färg.

En märklig episod är behandlingen av förslaget från alliansen att införa avgift för besök hos distriktssköterskor. När det behandlades i Hälso- och sjukvårdsnämnden yrkade (sd) liksom (s) avslag på detta. Men när det vid samma sammanträde kom till omröstning röstade (sd) med alliansen och alltså mot sitt eget yrkande! Nu vid fullmäktige hade de "tappat bort" sitt yrkande och biföll alliansens förslag från början.

Vid detta möte föreslog också (sd) att det ska införas ett bidrag till barn för glasögon som ska korrigera färgblindhet. Detta röstade alliansen för, trots att man några månader tidigare avslagit en motion från (sd) med samma förslag. Då var motiveringen för avslaget att den medicinska professionen inte kan hitta någon evidens för att glasögonen fungerar och att det knappast finns några att tillgå i Sverige. Detta bortsåg man nu helt ifrån.

Tillfällighet? Nej, nog anar man en politisk "kohandel" här. Möjligen kan jag sägas vara konspiratorisk. Men jag vill nog påstå att jag har en ganska god erfarenhet av att bedöma politiska skeenden.

En annan intressant episod var omröstningen om budgeten för 2021. I slutändan stod valet mellan Alliansens och Socialdemokraternas förslag. Från början hade också (sd) och (v) egna förslag. Omröstningen slutade med 24 röster för Alliansens förslag, 21 för Socialdemokraternas och 12 som avstod från att rösta. Intressanta siffror! Av de 24 rösterna kom 23 från Alliansen och 1 var sverigedemokrat. Av de 21 rösterna var 19 socialdemokrater och 2 sverigedemokrater. Och 9 sverigedemokrater och 3 vänsterpartister avstod från att rösta.

Vilka sverigedemokrater avvek från partilinjen? Jo, Nicholas Westrup röstade med alliansen. Intressant för de som följer Ronnebypolitiken. Camilla Karlman och Anna Borgström, båda med politisk och/eller yrkesmässig förankring i sjukvården, röstade med socialdemokraternas budget. Berodde det på att den innehöll mer pengar till sjukvården än alliansens? Eller var de utsedda att rösta så för att visa att (sd) inte enhetligt stödjer något block?

Om (v) hade röstat på socialdemokraternas budget, vilket ju inte var helt orimligt att tro i förhand, skulle det blivit 24 - 24. Då hade alliansens förslag gått igenom med ordförandens utslagsröst. Nu blev ju marginalen större och fler hade kunnat rösta med (s) utan att riskera alliansens seger. Fanns det fler sverigedemokrater som ville rösta med (s), men som av partipiskan tvingades avstå för att inte riskera att fälla alliansens budget?

Politik kan vara krångligt och svårbegripligt, men också riktigt spännande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar