torsdag 4 mars 2010

Kan man sända en sådan debatt?

I kväll har tittat och lyssnat på "Debatt" i TV. Brukar faktiskt inte göra det. Ikväll handlade det om hushållsnära tjänster. Vinklingen för programmet var att visa att de rödgrönas besked att avskaffa skattereduktionen för hushållstjänster inte bara var fel utan dessutom helt ur tiden.

Hela programmet kan användas som åskådningsexempel i mediadramaturgi och hur man bygger under vinklingen man bestämt sig för. Först det att avskaffandet kritiserades, inte att skattepengar går till detta. Sedan att den som försvarade avskaffandet var riksdagsmannen i övre medelåldern (som dessutom använt sig av avdraget) och kritikerna var unga kvinnor. En kvinna som köper städtjänster framträdde tillsammans med en ung kvinna som städar åt henne. Beroendeställning?

Mest uppseende väckande var väl ändock Maria Abramssons inlägg att lika många (30%) låginkomsttagare (under 200 000) som höginkomsttagare (över 500 000) använder sig av avdraget. Förmodligen sant. Men hur många inkomsttagare finns det i de olika grupperna? Någon som vet? Märkligt att det inte redovisades. Bilden blir då en helt annan.

Och så det som en del bloggare frågat. Kan det vara så att denna debatt blivit så stor eftersom många Stockholmsjournalister förmodligen använder sig av avdraget och ser det hotat. Kanske t o m några av de som framträdde ikväll?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar