tisdag 31 mars 2009

Det börjar bli tjatigt...

Det börjar bli tjatigt. Kraven på ökade ekonomiska resurser från regeringen till kommuner och landsting upprepas. Detta för att hindra att välfärdssektorn slås sönder och hindra att 10 000 tals anställda i vården och skola blir arbetslösa. Reinfeldt och Borg svarar nej.

Idag kommer Konjunkturinstitutet med nya prognoser som pekar på ytterligare drastiskt fall i tillväxten och därmed i skatteunderlagen. De instämmer också i kraven på mer pengar till kommunsektorn. SKL:s moderate ordförande Anders Knape upprepar kraven på regeringen. Men Reinfeldt och Borg svarar nej.

Det kan bara upprepas. Regeringen måste skjuta till mer pengar till välfärdssektorn. Om inte kan man bara konstatera att de medvetet bryter ned välfärdssektorn i vårt land.

Bloggar på detta tema: Anna Vikström, Jan Andersson, Monica Green, Fredrik Jansson, Peter Swedenmark

Media på detta tema: Dagens Nyheter,

måndag 30 mars 2009

Tema: Ungdomar och droger

Ikväll bjuder socialdemokraterna i Karlskrona in till ett rådslag om ungdomar och droger. Mötet är ett inslag i det kommunala rådslagsarbete som pågår lokalt i partiet. Det är ett öppet möte dit alla är välkomna - även om man inte är medlem i partiet.
Tid: kl. 18.00 Plats: Folkets Hus Karlskrona
Medverkande:
Jesper Björnsson, Fältgruppen
Peter Stridmark, Närpolisen
May Gulis, Studenthälsan

Nu väntar vi på Urban Bäckström

Så har Wanja Lundby-Wedin haft sin presskonferens. Hon pekar på att VD:n Christer Elmehagen inte är så oskyldig som han försökt framhålla. Åtminstone är det ju han som fått pengarna. Fortsättning följer i den frågan.

Mest uppseendeväckande är väl att Svenskt Näringslivs Urban Bäckström inte ville sitta tillsammans med Wanja på presskonferensen. Naturligtvis är det bekvämt för honom att låta LO - ordföranden ta diskussionen och försvara sig. Frågan är ju om han tycker förehavandena i AMF är okey eftersom han inte yttrar sig? Eller vad är orsaken? Kommer media att ställa frågan till honom?

Och jag upprepar att vi alla företrädare i arbetarrörelsen bör dra lärdom av detta om hur vi agerar när sådant här inträffar.

Pressen om Wanjas presskonferens: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet

söndag 29 mars 2009

Agenda, Wanja och fienderna

Inte blir man glad när man ser kvällens Agenda i TV. Återigen fullt fokus på Wanja Lundby- Wedins tillkortakommande i styrelsearbetet i AMF. Arbetsgivarföreträdarna och de borgerliga slipper undan, trots idoga försök av Thomas Östros att lyfta in dem i debatten genom att påpeka att det väl ändå inte är LO som drivit fram bonus/pensionsexcesserna.

Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson får också med ett ironiskt leende fråga varför den starka socialdemokratin låtit en (borgerlig) majoritet påverka samhällsutvecklingen. Som om inte de ekonomiska maktförhållandena och sociala skillnaderna existerar och påverkar och styr i samhället! Och även Göran Greider låter detta passera i sin iver att kritisera arbetarrörelsen!

Detta bekräftar bara vad jag bloggat om tidigare och fått en del mothugg för. Vi måste ha klart för oss vem motståndaren/fienden är och var den finns. Och detta måste vi ha med oss i vårt dagliga politiska arbete. Om det så är på arbetsplatsen, i landstinget eller på bloggen. Annars låter vi andra krafter styra oss.

Nu väntar vi på presskonferensen i LO-huset.

lördag 28 mars 2009

Reinfeldts strategi ger resultat?

DN/Synovates opinionsmätning idag 28 mars visar på ett splittrat Sverige, en splittrad väljarkår.

Enligt mätningen är det är borgerlig majoritet
  • i storstäderna

  • bland privatanställda

  • bland män

  • blandväljare över 60 år

  • bland Saco-medlemmar

Det är rödgrön majoritet

  • utanför storstäderna

  • bland offentlig­anställda

  • bland kvinnor

  • LO- och TCO-medlemmar

  • bland väljare utan högskoleutbildning

Det kan ju tydas som att regeringen Reinfeldts strategi att slå sönder det sammanhållna samhället genom att dränera välfärdssektorn på ekonomiska resurser samtidigt som man sänker skatterna med 90 - 100 miljarder börjar ge resultat. Nu är jag dock ganska säker på att när arbetslösheten stiger och effekterna i välfärdssektorn börjar märkas på allvar, då kommer även många av de grupper som fått del av Reinfeldts skattesänkningar, att överge den moderatledda regeringen. Solidaritet och sammanhållning är djupt förankrat i Sverige.

Men det gäller för Mona Sahlins rödgröna koalition att trampa rätt när politiken nu läggs ut. Mätningen visar ju tydligt var vänsterns väljarstöd finns. Det är det stödet vi måste bygga vidare på och som sagt forma politiken efter dettta.
Och valet 2010 kommer att bli jämnt. Det kan nog alla vara eniga om.

Och så bara en notering att moderaternas ökning hämtas inom det borgerliga blocket. Nu äter de på småpartiena. Läget mellan blocken ligger i stort stilla.

Andra som bloggat om detta: Åsa Westlund, Peter Swedenmark,

fredag 27 mars 2009

Gustav Nilsson förnekar sig inte

Moderata oppositionsrådet Gustav Nilsson (m) förnekar sig inte. I BLT 27 mars uttrycker han förvåning över att sjukhusledningen lägger förslag kring hur en vårdplatsreduktion kan gå till. Trots att han i landstingsstyrelsen ställt sig bakom att 45 vårdplatser ska försvinna. Tror han verkligen att det inte kommer att märkas?
Det rimliga är ju att nu värdera förslagen och underlagen och sedan ta ställning. Precis som Marie Sällström (s) säger i artikeln.

Gustav Nilsson kritiserar oss i majoriteten för att ha misskött ekonomin. Sanningen är ju att Blekinge tillsammans med Halland har den bäst soliditeten av alla landsting. Det vore ju också klädsamt om han vågade erkänna att hans moderatledda regering dränerat välfärdssektorn med 85 miljarder i skattesänkningar. Påstår han att det inte påverkar förutsättningarna att bedriva hälso- och sjukvård?

Han tycker också att vi ska lämna över styret till den borgerliga alliansen. Vilket ju i och för sig är ett märkligt uttalande: Väljarna har ju tydligt uttalat att det är en vänstermajoritet som ska styra landstinget. Men om han nu har ambitionen att bildas majoritet någon gång. Vilken är din politik? Vad ska du göra för att komma till rätta med underskotten som de fallande skatteintäkterna skapar? Det räcker inte med att säga nej.

Nu flyr ju Gustav till riksdagen så man behöver väl inte ta på så stort allvar vad han säger. Men hans efterträdare ska få ge besked.

onsdag 25 mars 2009

Påfrestande utmaning väntar

BLT publicerar den 25 mars 2009 en artikel "Påfrestande utmaning väntar" där jag tillsammans med mina landstingsrådskollegor Bernth Johnson och Marie Sällström redogör för våra tankar hur vi ska hantera den aktuella situationen i Landstinget Blekinge med drastiskt fallande skatteintäkter , men också hur vi vill utveckla vården i framtiden.

Tänk er för, partivänner!

Så har vi lyckats igen. Vi har flyttat fokus, i en för regeringen, borgarna och näringslivet, besvärlig fråga, till oss själva och våra företrädare. Genom en massiv intern kritik och debatt är det Wanja Lundby-Wedin som blir huvudperson i bonus/pensionsskandalerna.

Jag säger inte att LO-ordförandena agerande eller brist på agerande i styrelsearbetet och mediadebatten därefter är klanderfritt. Hon borde naturligtvis agerat annorlunda. Men nu får man ju intrycket att det är hon som har tagit initaitivet till de monstruösa pensionsavtalen.

Arbetsgivardirektörerna Tunhammar och Bäckström får stå vid sidan om och var upprörda. Även om de säger att de vet vad de beslutat och uppenbarligen då tycker det är rimligt. Likadant är det väl ingen som tvingat på Elmehagen pensionen? Han har väl med glatt sinne accepterat den? Nu kommer han också undan.

Jag vet att jag kommer att betecknas som en lojal partigängare som inte tänker själv. Men ändå. Kära partivänner. Tänk er för innan ni yttrar er. Vem är huvudfienden? Wanja Lundby-Wedin eller Urban Bäckström? LO eller Svenskt Näringsliv? Eller är det inte rent av så att det är den borgerliga regeringen som är huvudfienden?

DN och SvD har skrivit om detta tema.

Kvinnoklubbsmöten när barnen (och mannen?) lagt sig

I BLT 24 mars 2009 skriver Angela Sandström (jo, det är min fru) om den lokala socialdemokratiska kvinnorörelsens framväxt. Tänkvärt. Alltid nyttigt och nödvändigt med ett historiskt perspektiv när vi funderar över dagens och framtidens frågeställningar. Visst har vi kommit en bra bit framåt? Eller brottas vi fortfarande med samma problem fast de tar sig andra uttryck?

Grattis, Myggan 50 år

Idag gratulerar jag Mats Johansson, eller "Myggan" som han fortfarande heter bland oss som känt honom sedan SSU - tiden. Han fyller idag 50 år. Alltså ytterligare en ungdomsklubbist som blir vuxen.
I eftermiddag blir det uppvaktning och till helgen fest. Då är det väl inte omöjligt att det ges tillfälle till att prata ett och annat SSU - minne?

lördag 21 mars 2009

Den sanne marknadsliberalen

Ett citat ur dagens BLT (21/3 09): "... regeringens huvudansvar är att ha statsfinanserna under kontroll. Sen må bilindustrin eller kommunerna, eller vad det nu kan vara för särintressen som hamnar i knipa, vädja aldrig så mycket."

Det blir värre och värre. Nu är kommunerna med ansvar för kärnan i välfärden (det är ju så Reinfeldt säger) ett särintresse! Ja, nu är det inte Reinfeldt som är citerad. Han nöjer sig ju med att kalla SKL, kommunernas och landstingens organisation, för ett särintresse (åtminstone så här långt!).

Citatet kommer ur BLT:s ledare. Gamle chefredaktören Lennart Hjelmstedt gör ett gästspel på ledarsidan. Och man kan kosta på sig ett igenkännadets leende. Han är fortfarande den sanne marknadsliberalen, även i dessa tider när marknadens tillkortakommanden blir allt fler och tydligare. Svart är svart och vitt är vitt.

Moderata rockader

Det är inte utan man blir lite överraskad när man läser om moderaternas snabba rockader på ledande poster i Blekinge.
Jeppe Johnson lämnar riksdagen (efter 15 år) för att bli oppositionsledare i Sölvesborg, efter Gun-Britt Hedén som pensionerar sig. Jeppe efterträds i riksdagen av Gustav Nilsson, oppositionsråd hos oss i Landstinget Blekinge sedan 1991!

Först vill jag gratulera både Jeppe och Gustav till deras nya uppdrag och roller. Det är två erfarna och dugliga oppositionspolitiker som kommer att finnas sig väl till rätta i sina nya roller. Dessutom är det två trevliga prickar som man gärna kan umgås med och skratta tillsammans med, utanför sammanträdesrummen och talarstolarna.

Dock får man väl konstatera att moderaterna nu satsar på erfarenhet och kontinuitet istället för förnyelse. Gustav fyller ju 60 år alldeles snart (grattis till det också förresten, ser i tidningen att han undanber sig uppvaktning).

Jeppe sätter målsättningen högt. Han ska ta över som kommunstyrelseordförande vid nästa val. Där får han något att bita i. Han ska tampas med Helen Björklund, ungt, kvinnligt, socialdemokratiskt kommunalråd, som alltmer etablerar sig rollen som kommunens ledare. Följ gärna hennes arbete på hennes blogg.

Så återstår frågan. Vem blir oppositionsråd i landstinget? Vi som är verksamma där har väl våra aningar. Det är kanske i landstinget som moderaterna satsar på en ordentlig förnyelse?

Jag ser framemot att möta och arbeta med de moderata oppositionspolitikerna, både före och efter valet 2010.

onsdag 18 mars 2009

Ska vi varsla nu,Reinfeldt!

"Varslen och uppsägningarna kommer i den privata sektorn." Kommuner och landsting får klara sig själva. Det är Fredrik Reinfeldts budskap i Aktuellt i kväll.

Den tveksamhet till mer resurser till välfärden i kommuner och landsting som anades från hans sida i debatten mot Mona Sahlin tidigare ikväll förtydligar och förstärker han nu. "Kommunalt självstyre ska gälla även i svåra tider." "Kommuner och landsting ska se till att man verkligen koncentrerar sig på kärnverksamheten", säger han, samtidigt som SKL med den moderate ordföranden i spetsen varnar för att 15 000 jobb i välfärdssektorn är på väg att försvinna.

Hos oss i Landstinget Blekinge är 400 jobb på väg att försvinna. Vi planerar för en en kompetens- och utvecklingssatsning för att överbrygga de närmaste svåra åren och minska risken för arbetslöshet. Vi har vädjat till regeringen om ytterligare resurser som en liten hjälp. Genom detta skulle vi kunna undvika varsel och uppsägningar.
Slutsatsen av Reinfeldts resonemang blir ju att vi även i offentlig sektor ska varsla och avskeda medarbetare, öka arbetslösheten och spä på lågkonjunkturen. Och till det kommer konsekvenserna för verksamheten, för vården och skolan. Obegripligt!