Idag har vi haft landstingsfullmäktige. Kring det finns det mycket att säga. Ska återkomma till en del. Annat ska jag nog avstå från att kommentera och trycka in i glömskans kammare.
Jag börjar med att här lägga ut min inledning kring årsredovisningen för 2009, som var sammanträdets huvudpunkt.
"Så kan vi lägga ytterligare ett intensivt år bakom oss i Landstinget Blekinge. Det finns all anledning för oss att uppmärksamma det fantastiska arbete och alla de insatser landstingets 4 807 medarbetare har gjort under året.
132 355 besök har gjorts hos allmänläkare.
21 664 barn har behandlats hos folktandvården.
93 830 röntgenundersökningar och 31 921 mammografiundersökningar har utförts.
172 620 dygnsportioner har levererats från köken till sjukhusen.
2 308 konserter har arrangerats av Musik i Blekinge och 1 414 753 resor gjordes med Blekingetrafiken på Öresundståget genom länet.
Arbetet med tillgängligheten stod i fokus under året, vilket gjorde att målen med kömiljarden klarades.
Målet att halvera sjukskrivningstalen inom landstinget är nu uppnått.
Detta är några få exempel på viktiga verksamheter som finns inom landstingets hägn. Till gagn för blekingarna.
Emellanåt har också allt detta positiva faktiskt uppmärksammats i media. Ofta har dock rubrikerna haft ett dystrare anslag. Inget att säga om, så fungerar det. Inte minst mot bakgrund av att vi håller på att ställa om hela vårdapparaten för att uppnå ett skarpare patientfokus och en bättre kostnadseffektivitet. Det är klart att det frestar på. Både för patienter och personal.
Året har präglats av det intensiva arbetet för att komma tillrätta med de ekonomiska obalanserna i landstinget.Vägledande för detta har varit och är den Strategi för kostnadseffektivitet som landstingsfullmäktige i enighet antog i november 2008.I samband med behandlingen av landstingsplanen i november 2009 konstaterades och beslutades att arbetet behöver få ta ett år till.Att vi kan tillåta oss detta beror naturligtvis på att Landstinget Blekinge i grunden har en stabil ekonomi. Balansräkningen är fortfarande en av landstingsvärldens starkaste.
Årets ekonomiska resultat visar på ett minus. Underskottet före extraordinära kostnader uppgår till 63,1 miljoner kronor. I redovisningen tillkommer också de medel vi reserverar för omstruktureringskostnader, 126,0 miljoner kronor.
Underskottet ska enligt kommunallagen återställas. Enligt den balanskravsutredning som presenteras är det 68,9 miljoner kronor som ska återställas. Enligt landstingsstyrelsens förslag ska det göras under åren 2011 och 2012. Möjligen kan vi redan under innevarande år återställa en del. Landstingsfullmäktige kommer senare att ta ställning till en plan för återställandet. .
Landstinget Blekinge har i åtta av de senaste tio bokslutet uppvisat ett positivt resultat. Vi ska naturligtvis tillbaks dit.
I sammanhanget vill jag dock ansluta mej till dem som tycker att det vore rimligt att vi i den kommunala sektorn fick använda delar av de upparbetade resultaten för att utjämna drastiska inkomstbortfall beroende på konjunkturorsaker. Naturligtvis med strikta begränsningar och med stort ansvar. Detta är en diskussion som nu förs tvärs över partigränserna.
Jag brukar säga att vi valt de små stegens strategi för vårt arbete. Med det menar jag att istället för att med buller och bång lägga varsel om att hundratals medarbetare ska sägas upp och med dramatik stänga och avveckla verksamheter i stor omfattning, har förvaltningarna i uppdrag att se över sina verksamheter område för område för att sänka kostnadsnivån. Det finns också ett antal besparingsprojekt som sträcker sig över hela landstinget.
Jag är övertygad om att vi valt rätt strategi. Det kommer att ge ett långsiktigt och över tiden hållbart resultat.
Samtidigt som vänder upp och ned på verksamheten ska det till medborgarna levereras en kvalitativ, tillgänglig sjukvård dygnet runt. Det är naturligtvis en grannlaga uppgift att väga av i vilket tempo vi ska gå fram.
Jag kan erkänna att jag under sommaren och början av hösten var ganska frustrerad över att vi i de ekonomiska rapporterna inte såg några större märkbara resultat av arbetet. Det var först under slutet av året trenden bröts och utvecklingen vände. En utveckling som förresten bekräftas av de första rapporterna detta år. Kostnadsutvecklingstakten i verksamheten är nu mycket låg. Vi underskattade trögheten i att få igång omstruktureringsarbetet.
Samtliga förvaltningar utom Blekingesjukhuset uppvisade positiva resultat. Antalet anställda har i landstinget minskat med 161 st. Kostnaderna bedöms ha minskat under året med 77 miljoner kronor. På helårsbasis motsvarande 130 miljoner kronor. Nu är vi ungefär halvvägs. Arbetet går nu målmedvetet vidare under 2010 och 2011. Vi bedömer att den justerade planen följs och att den kommer att uppfyllas.
Av kanske ändå större betydelse för landstingets minusresultat är den dramatiska intäktskris som drabbat landstinget. Sverige befinner sig i en djup lågkonjunktur. Arbetslösheten är hög, vilket naturligtvis påverkar skatteintäkterna.
Jämfört med budget har landstinget under året tappat hela 89 miljoner kronor i skatteintäkter. Och budgeten var ingen hemmalagad glädjekalkyl utan grundade sig i sedvanlig ordning på SKL:s prognoser. Tappet i skatteintäkter är alltså större än underskottet. Det är inte rimligt att kompensera ett så stort bortfall på så kort tid med drastiska indragningar i verksamheten.
Låt mej också nämna att vi de senaste åren drabbats av ordentligt ökade avgifter i kostnadsutjämningssystemet. Under den senaste femårsperioden handlar det om ett bortfall på omkring 100 miljoner kronor. Utfallet beror i hög grad på skillnader mellan landstingen hur diagnoser ställs och rapporteras. Det är inte rimligt att det får sådana här konsekvenser. En översyn av systemet är aviserad. Vilket jag ser framemot."
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kalle, snacka inte sjukhusekonomi ni har ju totalt kört Karlshamns akutsjukhus i botten och nu mörka du o feg tillila nej ska du ha en möjlighet så får du ut o tala sanning.
SvaraRaderaTänk på valet 2010 eller du bryr dig inte om dina väljare nej de rösta ändå på Blekinge sjukvårdsparti.
Du ser ju hur det M Sahlin gjorde för många årsedan det följer med hela tiden så blir det även för dig om du mörka och tappat det där om sanningen.