fredag 12 mars 2010

Besked om distriktssköterskorna

Distriktssköterskemottagningarnas vara eller icke vara har diskuterats en tid. Nu ger vi från landstingets politiska ledning besked kring hur det ska vara. Landstingsrådet Marie Sällström gör det i ett pressmeddelande:

"Pressmeddelande

Fredagen den 12 mars 2010

Vi ska trygga vården vid landsbygdsmottagningarna

Landstingets politiska ledning tar nu initiativ till att fastställa villkoren för våra offentligt drivna vårdcentraler och mottagningar. Syftet är bland annat att säkerställa att servicen i hela länet, inte minst på landsbygden, är god även framöver.

-  Att några distriktssköterskemottagningar i Blekinge den senaste tiden försämrat sin service är olyckligt. Vi ska ha en god mottagningsverksamhet på landsbygden även i framtiden, säger landstingsrådet Marie Sällström.

Vi vill redan nu ge besked till oroliga medborgare att på följande orter kommer det finnas möjlighet att även i framtiden boka besök till mottaning: Jämshög, Åryd, Asarum, Svängsta, Eringsboda, Hallabro, Listerby, Hasslö, Holmsjö, Torhamn, Fågelmara, Kättilsmåla, och Sturkö.
På orter med vårdcentraler eller filialer kommer det att finnas med möjlighet till besök hos sjuksköterskor och läkare.

Arbetet med att förändra och modernisera distriktssköterskornas mottagningsverksamhet ska naturligtvis fortsätta. Vi säger inte nej till förändringar, men vi tar ansvar för alla Blekingebor oavsett var man bor.

- Försämringarna är delvis ett resultat av att den moderatstyrda regeringen infört fri etableringsrätt för privata vårdgivare. Detta tvingar landstingets vårdcentraler att se över sina kostnader och bli konkurrenskraftiga. Därför är det förvånande att höra borliga politiker kritisera effekterna av sin egen politik, säger landstingsrådet Marie Sällström.

På Landstingsstyrelsens sammanträde i april kommer villkor fastställas för våra offentligt drivna vårdcentraler."

måndag 8 mars 2010

Utredning ska stärka Blekingesjukhuset i Karlshamn

Idag har landstingstyrelsen fastställt direktiven för den utredning som ska se över arbetsfördelningen mellan Blekingesjukhusets båda enheter i Karlshamn och Karlskrona. Syftet är ju framförallt att säkerställa och stärka Karlshamnsdelens utvecklingsmöjligheter. Detta är ju en punkt i den rödgröna plattform för sjukhuset i Karlshamn som vi presenterade för några veckor sedan.

Utredningen ska arbeta utifrån de grundläggande principer för arbetsfördelningen som gäller:

"Karlshamn ska ha tyngdpunkt på öppen vård, planerad slutenvård inom kirurgi och ortopedi och akut och planerad vård inom internmedicin. Det ska finnas en dygnetruntöppen akutmottagning I Karlshamn.
Karlskrona ska ha god tillgång till medicinsk service, kvalificerad intensivvård och operationskapacitet dygnet runt. Resurskrävande diagnostik och behandling samt akut operationsverksamhet ska samlas i Karlskrona."

Läs pressmeddelandet från dagens sammanträde med landstingsstyrelsen här.

söndag 7 mars 2010

Två nya vinklar på hushållsnära tjänster

Efter förra veckans osannolika och massiva mediapådrag till svars för skattesubventionerade hushållstjänster börjar det nu komma en del intressanta och balanserade inlägg.
Roland Spånt konstaterar i Svenska Dagbladet att antalet nytillkomna jobb pga av skattereduktionen är kraftigt överdriven. Magnus Ljungkvist funderar på Newsmill över journalisternas möjliga egenintresse att försvara avdragsrätten.
Undrar om dessa inlägg får samma uppmärksamhet i media som förra veckans?

fredag 5 mars 2010

Förvrängd statistik kring hushållsnära tjänster

I går kväll skrev jag om blivande moderatriksdagsledamoten Maria Abrahamssons hisnande påstående i programmet Debatt. Nämligen att 30% av avdragen för hushållsnära tjänster görs av de med inkomster under 200 000. Lika stor andel görs av de med inkomster över 500 000. Låter ju bra om man vill hävda att skattereduktionen för hushållsnära tjänster inte gynnar de rikaste.

Men vad hon inte nämnde var hur många individer det finns i de olika grupperna. Tar man hänsyn till det blir bilden annorlunda. Av de som tjänar 200 000 kronor eller mindre per år utnyttjade mindre än 6 promille skattereduktionen. Av de som tjänar 500 000 kronor eller mer per år utnyttjade drygt 7 procent skattereduktionen. Mats Johansson tar upp detta i sitt veckobrev.

Det sägs ju att man kan bevisa vad som helst med statistik, men Maria Abrahamssons påstående är väl trots allt för mycket.

torsdag 4 mars 2010

Kan man sända en sådan debatt?

I kväll har tittat och lyssnat på "Debatt" i TV. Brukar faktiskt inte göra det. Ikväll handlade det om hushållsnära tjänster. Vinklingen för programmet var att visa att de rödgrönas besked att avskaffa skattereduktionen för hushållstjänster inte bara var fel utan dessutom helt ur tiden.

Hela programmet kan användas som åskådningsexempel i mediadramaturgi och hur man bygger under vinklingen man bestämt sig för. Först det att avskaffandet kritiserades, inte att skattepengar går till detta. Sedan att den som försvarade avskaffandet var riksdagsmannen i övre medelåldern (som dessutom använt sig av avdraget) och kritikerna var unga kvinnor. En kvinna som köper städtjänster framträdde tillsammans med en ung kvinna som städar åt henne. Beroendeställning?

Mest uppseende väckande var väl ändock Maria Abramssons inlägg att lika många (30%) låginkomsttagare (under 200 000) som höginkomsttagare (över 500 000) använder sig av avdraget. Förmodligen sant. Men hur många inkomsttagare finns det i de olika grupperna? Någon som vet? Märkligt att det inte redovisades. Bilden blir då en helt annan.

Och så det som en del bloggare frågat. Kan det vara så att denna debatt blivit så stor eftersom många Stockholmsjournalister förmodligen använder sig av avdraget och ser det hotat. Kanske t o m några av de som framträdde ikväll?

onsdag 3 mars 2010

Apoteksmarknaden sämre

Så det kan bli. Svenska Dagbladet beskriver idag en effekt av privatiseringen av Apoteken och hur det drabbar utsatta kunder. Läs här.  Ytterligare ett exempel hur alliansregeringens dogmatiska privatiserings-, avreglerings- och konkurensutsättningspolitik drabbar. Det handlar inte om att slå vakt om den enskilda individens intressen utan att skapa marknader att göra affärer på.

Jag har tidigare skrivit om detta i "Apoteksprivatisering och höjda priser".

Besök på Tullgården

I går var det tisdag och dags för verksamhetsbesök på eftermiddagen. Jag och Jeanette Sjödin besökte Tullgårdens vårdcentral som nu finns i provisoriska lokaler på sjukhusområdet. Detta var naturligtvis en fråga som kom upp i samtalen med personalen. Var ska ska vårdcentralen hamna? Ett annat ämne var också förberedelserna inför hälsovalets genomförande 1 april. Visst är man taggad att ta upp konkurrensen med de privata aktörer som eventuellt dyker upp. Återigen bara att konstater att besök i verksamheten är nyttiga, intressanta och lärorika.

tisdag 2 mars 2010

Vi som vill ha en god och rättvis sjukvård i hela Blekinge

Tar mej friheten att tipsa om Facebook-gruppen Vi som vill ha en god och rättvis sjukvård i hela Blekinge. Anslut dej gärna.

Distriktssköterskorna är viktiga även i framtiden

I samband med förverkligandet av alliansregeringens vårdvalsreform har det blossat upp en oro kring distriktssköterskemottagningarnas framtid. Framförallt i glesbygd. Det är ju så att det ökade inslaget av marknadsmekanismer i primärvården, som vårdvalet innebär, drabbar vissa verksamheter med svagt underlag. Exempelvis distriktssköterskorna. Detta har jag skrivit om innan.

Men självklart är det så att alla blekingar ska ha en rimlig service och tiilgång till sjukvård. Oavsett var man bor. Kring distriktsköterskemottagningarna går vi nu igenom hur besökstal, öppettider mm varit tidigare. Med det som underlag ska vi bestämma oss för hur verksamheten ska se ut i framtiden. Besked kommer inom några veckor. Förmodligen kommer det inte att se exakt likadant ut som idag. Men det ska vara bra och tillgängligt.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström och jag har utvecklat våra tankar kring framtidens distriktssköterskor i en artikel som kan läsas här.