torsdag 25 februari 2010

Bättre än väntat

Nu presenterar vi det ekonomiska resultatet 2009 för Landstinget Blekinge. Minus 63 miljoner. Naturligtvis inget att hoppa högt och jubla för. Men ändå bättre än väntat, eller kanske rättare sagt befarat. Och framförallt ett tydligt tecken på att alla de åtgärder vi satt igång nu ger resultat. Kostnadsnivån har minskat ordentligt. Men är vi inte framme. Vi är någonstans halvvägs, så mycket återstår.

Men som jag sa i höstas. Vi har en plan. Vi vet vad vi vill, vi vet vart vi ska och vi ska dit. Nu ser vi att palnen håller. Vi har valt de små stegens strategi. Nu ska den fullföljas.

Media om detta: Landstingets pressmeddelande, BLT, Sydöstran, Radio Blekinge, TV4 Blekinge

tisdag 23 februari 2010

Föreningsmöten

I går kväll hann jag med två s-föreningsmöten. Först en stund på Nättraby s-förenings årsmöte, där jag avgick som kassör efter säkert femton år. Nu är det dags för mej att sålla bland uppdragen (det tillkommer ju hela tiden nya) och låta andra ta över en del.

Sedan bar det av till Mellanstadens s-förening på Marieberg där jag talade om aktuella landstingsfrågor. det blev ett intressant och avspänt samtal. Måmga frågor och kloka synpunkter. Vi har nog alldeles för få tillfällen att resonera sjukvårdsfrågor med partivännerna.

Nu ska vi besöka arbetarekommunernas styrelser för att diskutera landstingsverksamheten. Vi börjar i Karlshamn på torsdag kväll. Spännande.

måndag 22 februari 2010

600 - ledare i Hällevik

Idag blev det måndag nästan innan förra veckan hann sluta... Jag tillbringade nämligen helgen från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag på Hanöhus i Hällevik (eller ska det heta på Hällevik, jag återkommer till det i ett annat inlägg). Där hade vi avslutningsinternat med Socialdemokratrenas 600 - ledare i Sydost, som jag haft förmånen att vara en av ledarna för.

Vi startade på Ädelfors en varm augustihelg 2008 och avslutade alltså nu i ett snöigt Hällevik. Däremellan har vi haft ytterligare tre internat och andra mellanliggande träffar. Vi har behandlat politiskt ledarskap ur alla upptänkliga perspektiv. Jag tror och hoppas att det gäng, ett 70 - tal, som fullföljde utbildningen har fått en god grund för sitt fortsatta  politiska arbete.

Och så är det alltid lika fantastiskt att en följa en grupp, hur den lär känna varandra och utvecklas. Det gäller även med en så här pass stor grupp som träffats relativt sällan. Tack alla fantastiska deltagare för tiden ni lagt på utbildningen. Det har varit roligt och inspirerande att få jobba med er och med kursen!

torsdag 18 februari 2010

Återigen bra betyg till sjukvården

Idag presenteras resultaten för primärvården ur den nationella patientenkäten. Förtroendet för vården är som helhet gott. Inte minst i Blekinge som ligger något över rikssnittet. Det visste vi sedan tidigare och bekräftas nu ytterligare en gång.De som dömer ut svensk sjukvård bör tänka sig för.
Det som är nytt med dessa siffror är att de är nedbrutna på vårdcentral, såväl offentliga som privata. Och då framträder skillnader.

Jag tycker detta är ett alldeles utmärkt instrument som en del i att orientera vården mot att inta patientens fokus. Dessa resultat kan och ska användas som underlag för förbättringarbete.

Där man har genomgående goda resultat tycker jag chefen ska bjuda på tårta till eftermiddagsfikat!

Se landstingets pressmeddelande och resultatet på Indikators website.

måndag 15 februari 2010

Fem insatser för sjukhuset i Karlshamn

Idag har vi i den rödgröna majoriteten i landstinget haft en gemensam presskonferens kring vår syn på utvecklingen av sjukhuset i Karlshamn. Det finns en stor oro bland befolkningen i västra Blekinge kring utvecklingen på sjukhuset. Till allra största delen obefogad, men den måste naturligtvis tas på allvar. Med dagens besked hoppas vi kunna stilla oron.

Fem insatser för sjukhuset i Karlshamn

Alla blekingar ska erbjudas en vård av god kvalitet som är tillgänglig och rättvis. Akutvård ska finnas i både Karlskrona och Karlshamn.
Tillsammans har vi en idé om sjukhusvården i västra Blekinge. Vår idé utgår från att vi ska använda våra gemensamma pengar till att få ut så mycket vård som möjligt och att alla blekingar ska kunna känna sig trygga med en god sjukvård finns där man bor.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har enats om följande åtgärder för sjukvården i västra Blekinge.

Tydlig uppdelning för att stärka sjukhuset i Karlshamn

• Det är nödvändigt att uppgifterna mellan sjukhuset i Karlshamn och Karlskrona delas upp. Vi står bakom den uppdelning som i dag är gällande men vill ytterligare förtydliga denna då alltför otydlig uppdelning riskerar att sakta förflytta verksamhet från den mindre till den större enheten. Vi tillsätter därför en politisk utredning som får i uppgift att återkomma med förslag på uppdelning i syfte att säkerställa att uppgifter inte flyttar från Karlshamn. Utredningen ska ha blekingarnas bästa för ögonen och säkerställa att båda enheter ges långsiktiga möjligheter att utvecklas.

Fler vårdplatser

• Övervakningsavdelningen utökas med fyra vårdplatser för patienter med oklart hälsotillstånd. På så sätt stärker vi det akuta omhändertagandet och ökar kvalitén för de patienter som tidigare transporterats vidare till Karlskrona. Genom utökningen minskas antalet ambulanstransporter genom Blekinge vilket gör att fler ambulanser är i utryckningsberedskap.

Dygnsambulans i samtliga kommuner

• För ett antal år sedan tog vi initiativet till att det ska finnas minst en ambulans placerad i samtliga kommuner dygnet runt. Så ska det förbli.

Akut omhändertagande

• För att öka kvalitén på det akuta omhändertagandet har vi en ambition att samtliga läkare på akuten i Karlshamn ska vara akutläkare när tillgången på dessa är större än i dag. Akuten i Karlshamn ska naturligtvis vara öppen dygnet runt veckans alla dagar.

Ny driftsform

• Vi är öppna för att prova driftformer i Karlshamn som ger personalen större möjligheter att utifrån egna idéer utveckla verksamheten. En sådan form kan vara intraprenad.

Vi tar långsiktigt ansvar för sjukvården i Blekinge. Blekingarna ska kunna känna sig trygga med att vi säkerställer en sjukvård med hög kvalité.

Kalle Sandström Gruppledare Socialdemokraterna
Claes Jansson Gruppledare Miljöpartiet
Viveka Söderdahl Gruppledare Vänsterpartiet

söndag 14 februari 2010

Hårt arbete och is i magen

Idag presenterar Sifo en ny opinionsmätning. "Superveckan lyft m" utropar Svenska Dagbladet. "Sahlin kan ha anledning att kalla till krismöte" är en annan rubrik. Och det är klart att en minskning för s och de rödgröna måste naturligtvis tas på allvar och funderas över. Hårt arbete men med is i magen är väl det som gäller. Svenska Dagbladets och andra borgerliga medias glädjerop över en förskjutning i en enskild mätning får nog tvärtom tillskrivas deras tilltagande desperation. Kd finns ju inte med i riksdagen enligt mätningen så de rödgröna leder med 7,3%. Och det ger egen majoritet i riksdagen visar denna beräkning.

Att tänka på när vi läser och lyssnar på analyserna av denna mätning.

lördag 13 februari 2010

Moderat karta stämmer inte med verkligheten

Som jag skrev igår skrivs det en hel del om landstinget i lokaltidningarna. Både på nyhets- och debattplats. Allt går inte att kommentera. Dels av tidsskäl. Också av ytrymmesskäl tycker kanske redaktörerna. Och en del är inte värt att kommentera.

I veckan som gick skrev dock det moderata oppositionsrådet i Region  Blekinge, Lennarth Förberg, en liten sak om vårdvalsreformens effekter på barnhälsovården i Listerby. (Han är bosatt i Listerby, var annars?)
Det handlar alltså om de effekter som nu börjar komma fram när Hälsovalet genomförs i Blekinge. Effekterna av att marknadsmekanismerna får ett större genomslag i primärvården dvs. underlaget för ex små distriktssköterskemottagningar minskar. Och det reagerar folk mot.

Då skriver Förberg så här:

"Regeringens avsikt med vårdvalsreformen var den motsatta. Man ville ge människor större möjligheter att välja."

Ett desperat rop när verkligheten inte stämmer med kartan. Det räcker ju inte att skapa valfrihetssystem, man måste ju också se till att det finns system och resurser som kan leverera det människor har behov av. Det är nog viktigare  än att välja i ett begränst utbud.

fredag 12 februari 2010

Hälsoval och marknad igen

Det rör på sig i landstinget. Omstruktureringar, sänkning av kostnadsnivån, införande av hälsoval och kommunalisering av hemsjukvården ger upphov till rubriker i lokaltidningarna nästan dagligen.
Den här veckan har det varit mycket kring följderna av hälsovalet. Idag är det den flyttade barnavårdscentralen på Hasslö som är aktuell.(BLT 12 feb 10) Tidigare har det varit distriktssköterskemottagningar och vårdcentral i Kyrkhult.

I detta läge finns det anledning att upprepa vad jag skrev om detta i en  blogg den 29 januari:

"Jag menar att vi nu får avvakta införandet av hälsovalet och se effekterna . Blir de negativa konsekvenserna stora får vi naturligtvis överväga åtgärder. Eventuella åtgärder får då finansieras inom ramen för de pengar som finns i hälsovalssystemet. Alltså satsar vi på något nytt får något annat betala det genom mindre pengar."

Självklart ska vi ha en rimlig hälso- och sjukvårdsservice, spridd i hela Blekinge.. Detta gäller oavsett hur många marknadssystem den borgerliga alliansregeringen vill införa. Det vi nu ser visar att sjukvården inte är en marknad.
Men det är också viktigt att påpeka, som jag skrev i bloggen ovan, att alla förändringar inte med automatik är av ondo.

onsdag 10 februari 2010

Tur med Rabatten

I går var det tisdag och dags för verksamhetsbesök igen. Landstingsledamoten Christer Skoog och jag åkte med lanstingets sjukresebuss mellan Karlskrona och Karlshamn. BLT skriver om det idag. Med Rabatten åker patienter som ska på mottagning eller behandling endera i Karlskrona och Karlshamn gratis. Transporten är viktig eftersom verksamheterna fördelas alltmer antingen till Karlskrona elle Karlshamn. Och den uppskattas av blekingepatienterna.

Senare på eftermiddagen besökte vi också Blekingetrafikens beställningstrafiken. SJukresor är ju något som det talas om och engagerar. Det var därför intressant och nyttigt att få se hur man arbetar i centralen och resonera med de ansvariga.

måndag 8 februari 2010

Akutvård och kollektivtrafik

Idag har vi haft årets första landstingsstyrelsesammanträde. Två stora frågor stod på dagordningen. Förstärkning av det akuta omhändertagandet i Karlshamn och remissvaret på Region Blekinges kollektivtrafikutredning. Här finns pressmeddelandet.

Beslutet kring övervakningsavdelningen i Karlshamn innebär en ordentlig förstärkning av det akuta omhändertagandet i västra Blekinge. Nu inrättas ytterligare fyra övervakningsplatser, vilket innebär att ambulanstransporterna till Karlskrona minskar. Många av de som akut kommer till lasarettet och behöver stanna över natten för observation kommer nu att vara kvar i Karlshamn. Samtidigt förändras respiratorplatserna på avdelningen som hittills haft ett lågt utnyttjande. Dessa koncentreras till Karlskrona.

Vi bejakar också kollektivtrafikutredningen som föreslår en kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken i länet. Utredningens förslag att renodla ansvaret mellan landstinget och kommunerna tycker vi är bra. Det innebär att landstinget beslutar och finansierar den regionala trafiken medan kommunerna gör detsamma med den lokala trafiken.

Vi poängterar dock att vi inte i dagsläget kan lägga på landstinget nya kostnader, samtidigt som vi för fullt håller på att omstrukturera och minska kostanderna i sjukvården. Nu pratar vi ju om en utveckling på lång sikt, men att finansiera dett genom att öka landstingets inkomster genom ökade skatteintäkter kan inte uteslutas.

lördag 6 februari 2010

Sverige klarar sig sämst - Sverige kan bättre

Sverige har klarat sig sämst genom krisen. Det visar en OECD-rapport som Ekot berättar om idag. DN skriver också om den.

Det var väl det sista halmstrået för den moderatledda alliansregeringen som försvann där. Misslyckandena med sjukförsäkringen, fordonsindustrin, apoteken, sysselsättningen, elpriserna och nu t o m snöröjningen,   ger ju en lång lista av tillkortakommanden. Då har det ju hetat "att dom klarade ju åtminstone finanskrisen".

Och Anders Borg har fått goda förtroendesiffror för detta. Nu försvann också det argumentet! Sverige kan bättre!

Generalsekreterare Masse

Mats "Masse" Persson har utsetts till generalsekreterare i Riksförbundet Sveriges museér. Både BLT och Sydöstran skriver det idag. Ett stort grattis till Mats naturligtvis, men också och inte minst till museivärlden som knytit en toppkraft till sig.

Mats är idag 1:e vice ordförande i landstingsfullmäktige och jag känner honom sedan SSU-tiden.Han har också ett mångårigt förflutet som orförande i Blekinge museum. Mats är en trevlig, kreativ och duktig person som kommer att höras av och synas i sin nya roll.

Så kan jag bara konstatera att museiföreträdarna stärker sin position i landstingsgruppen. Först förre landstingsrådet Bernth Johnson som ordförande i Blekinge museum. Och nu Masse som generalsekreterare. Vi får väl se vad det tar vägen.

fredag 5 februari 2010

Svårare att få medicin

"Svårare att få ut medicin" uropar Radio Blekinge i ett inslag i morse. Det handlar om att de privata apoteken inte samarbetar eftersom de är konkurrenter. Naturligt nog. Lyssna på den här apotekschefen i Karlskrona. Tydligare kan det väl inte bli att privatiseringen inte handlar om kundernas och patienternas bästa, utan om de privata apotekskedjornas möjligheter att göra pengar.

torsdag 4 februari 2010

Konst och hälsa och centralkassa

Vissa dagar är trivsammare än andra. Idag har nog varit en sådan. I eftermiddag har jag invigt den nya centralkassan på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Alltid trevligt med tillställningar av denna typ. Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma händelser som till synes kan vara vardagliga och rutinmässiga. Att ta till vara festen även i vardagen.

Centralkassan är en del i omstruktureringen på sjukhuset som har diskuterats länge. Förutom att det effektiviserar arbetet kommer det också att innebära att besökarna till sjukhustes mottagningar får en välkomnande punkt direkt vid entrén som sedan kan lotsa vidare.

I förmiddags besökte jag tillsammans med Jeanette Sjödin och vår praktikant Suong Le, Konst och Hälsa på Kungsmarksplan i Karlskrona. Där driver konstnären Bengt Saltö en fantastisk verksamhet. Här sätts konsten och det konstnärliga skapandet i ett sammanhang. Det handlar inte bara om friskvård utan också om läkande vård i dess rätta bemärkelse.
Många intressanta samtal med Bengt och deltagarna. Också en hel del att ta med tillbaks och fundera över.

Och så avslutningvis prövade Bengt sin pedagogik på oss. Måla två och två på samma tavla, arbeta vidare på vad den andra målat, vända på tavlan osv. Fantastisk upplevelse. Och så är Jeanette och jag riktigt nöjda med resultatet. Det blit säkert vernissage i vår korridor.

måndag 1 februari 2010

En statsminister som ljuger?

Så har det avslöjats att statsminister Fredrik Reinfeldts påstående om 100 000 fler sysselsatta inte var sant. Någon som är förvånad? Ljög han eller trodde han själv på vad han sa? Egentligen lika illa.
Allvaret i om vi har en statsminister som rakt upp och ned står och ljuger i en dirketsänd TV - debatt behöver väl inte kommenteras. Men egentligen är det väl kanske lika allvarligt om han på fullt allvar tror att sysselsättningen skulle ha ökat under denna period. Var finns han i verkligheten? Ser han inte massarbetslösheten som breder ut sig?

Naturligtvis är han skadskjuten nu, Reinfeldt. Ikväll var det ju Anders Borg som fick försöka ställa till rätta. Och det kan man väl le åt. Men det värsta är naturligtvis att många som redan är skeptiska till politik och politiker får vatten på sin kvarn. Och då drabbar inte bara regeringen och Reinfeldt. Tyvärr.