fredag 30 oktober 2009

En annan kongress i media

Är nu på plats i Älvsjö och på jobbkongressen. Ägnade seneftermiddagen och kvällen i går torsdag åt att prata med bekanta, känna av stämningen och lyssna på debatten. Och visst känner man igen sig. Det är partikongress! Fortsatt debatt idag.

Kul att träffa många gamla bekanta från hela landet. Men också för mej många nya och okända ansikten. Inte minst med fina inlägg i talarstolen. En styrka i vårt folkrörelseparti.

Det pågår uppenbart en annan kongress i media. I går när jag upp till Stockholm och följde nyhetssändningarna var den stora och egentligen enda nyheten att kongressen förordar biltullar. Och då hade hela arbetsmarknads- och infrastrukturavsnitten behandlats. Sparsamt med uppmärksamhet alltså. Och så tjatar men vidare om partiledaren och eventuell splittring i partiet.
Men det får vi väl leva med.

Blekinges landshövding är stockholmare

I dagens tidningar uppmärksammas att Gunvor Engström som enda landshövding inte är skriven i länet där hon verkar, dvs. hos oss i Blekinge. Behöver väl egentligen inte kommenteras. Och till de kommentarer som gjorts av Mats Johansson och andra politiska förträdare finns inget att tillägga.

Kan dock inte avhålla mej från att citera ett fantastiskt uttalande i TT-telegrammet om affären:

"Skatteverket har vid två olika tillfällen sagt att Gunvor Engström ska vara skriven där hennes man är skriven. Han är ju verksam i Stockholm, säger Malin Engstedt, kommunikatör på länsstyrelsen i Blekinge."

Där hennes man är skriven? Är det verkligen år 2009?

Bla. skriver BLT om detta. TV4 har ett inslag.

onsdag 28 oktober 2009

Dags för partikongressen

Nu startar alldeles strax partikongressen i Älvsjö. Och jag sitter kvar på mitt rum på landstinget och inväntar en eftermiddag fylld av möten... Men i morgon åker jag upp för att följa debatterna (inte minst välfärdebatten på lördag) och träffa folk. Jag har varit med på partikongresserna sedan 1984 (riktigt längesen inser jag när jag skriver det) som ombudsman eller ombud. Nu blir det som fri gäst, vilket ska bli skönt. Det är ett tufft beting med nattmanglingar ombuden har framför sig. Även om det väl är det tyngsta uppdraget man kan ha i partiet.

Och media skisserar dramatiken. Vänster eller höger? Går Mona från kongressen med stöd i ryggen? Vilka blir de största debattfrågorna osv. Partiet kommer att dominera i media under veckändan.

I vilket fall blir det några intressanta och spännande dagar. Och jag är övertygad om det är ett starkt parti med en spännande politik som återvänder hem på söndag.

tisdag 27 oktober 2009

Landstingets ekonomi på bättringsvägen

Efter dagens budgetberedning i arbetsutskottet har vi i den rödgröna majoriteten presenterat vårt budgetförslag. Inriktningen från fullmäktige i juni håller: Beslutat program för kostnadseffektivitet ska genomföras, inga ytterligare ramreduceringar för vården, ingen skattehöjning 2010, några begränsade avgiftshöjningar och ingen privatisering. Med detta som grund lägger vi en balanserad budget.
Och det ska inte förnekas att regeringens extrapengar 2010 hjälper till med detta. Värre blir det 2011 och 2012 när alliansens återigen minskar statsbidragen. Minus 40 resp. 90 mnkr visar budgetsaldot så här långt. Men vi ska väl ha en ny regering som prioriterar välfärd före skattesänkningar.

I vilket fall kan vi i den rödgröna majoriteten konstatera att vi är på rätt väg. De åtgärder som vi vidtagit för att åter ta kontroll över den eknomiska utvecklingen börjar ge resultat. Om än i något långsammare takt än vi planerat för. Vid årsskiftet kommer kostnadsnivån i landstinget att vara 130 mnkr lägre än ett år tidigare. Gott så, men ännu återstår mycket innan vi är i hamn. Det gäller att hålla i sparprogrammen både 2010 och 2011.

De ekonomiska effekterna märks först nu mot slutet av året, vilket innebär att bokslutet 2009 lär visa ett rejält underskott. Men vi börjar se resultaten och lägger en balanserad budget för 2010.

måndag 26 oktober 2009

Guillou och KGB

Visst är han fantastisk, Jan Guillou. Inte en darrning på rösten när hela helgen försvarat sig genom att marginalisera, tona ned och småskratta åt sitt samröre med KGB. Han försöker t o m göra sig till martyr när han läser i Säpoarkivet att hans journalistkollega anmält honom för Sovjetkontakterna. "Det var så här det måste kännts när östtyskarna fick läsa sina Stasiakter och se att de var förådda av nära vänner..." Fantastiskt. Karln har ju haft organiserade kontakter med KGB i fem år. Och känner sig förådd för han blir anmäld. Naivitet? Mer än tillåtet i så fall. Varför har han inte berättat?  Kommer hans gloria att falla eller ger granskarna upp? Nog har han ett och annat att förklara som han nu försöker dölja genom att gå till anfall? Fortsättning följer förhoppningsvis.

torsdag 22 oktober 2009

25 årsmiddag i landstinget

Nu hemkommen från årets 25 årsmiddag. Dvs. middag och gåvoutdelning för de som varit anställda 25 år i Landstinget Blekinge. Alltid en liten höjdpunkt på hösten. Tycker det är mycket viktigt att få uppmärksamma och glädja våra trotjänare. Och dessutom är det trevligt. I år var det 90 st inbjudna, dvs. som jobbat 25 år i landstinget. För några år sedan var det nästan 200. Det ger en ögonblicksbild av den oerhört snabba expansionen av sjukvården i början av åttiotalet. Det är lite annorlunda nu.

tisdag 20 oktober 2009

Landstingsgruppen besöker vårdcentraler

Idag har landstingsgruppen i Blekinge ägnat förmiddagen åt besök på ett antal vårdcentraler i länet. Där har vi pratat med vårdsökande och bett svara på en enkät. Ungefär 400 enkätssvar samlade vi ihop under några timmars besök på åtta vårdcentraler runt om i länet. Nu ska svaren sammanställas och publiceras.

Själv var jag tillsammans med ytterligare två ledamöter på Lyckeby vårdcentral. Där hade precis den stora vaccinationskampanjen inletts med de särskilda riskgrupperna. Ingen jätteanstormning men en jämn ström. Många hade nog väntat sig långa köer som nu uteblev.

Vi fick tillfälle till många intressanta samtal. De allra flesta var mycket nöjda med vården i Blekinge, även om en del hade påpekande om bristande tillgänglighet, inte på vårdcentralen men inom vissa specialiteter på sjukhuset.

Sammantaget en mycket intressant och givande förmiddag med många intryck som vi tar med oss i det fortsatta arbetet. Jag återkommer med resultatet av enkäten.

söndag 18 oktober 2009

Solig sifomätning

Vilken söndagmorgon. Solen skiner och Svd/sifo meddelar att de rödgröna nu har en stabil ledning i väljarkåren, 49,2% mot 44,4%. Det skiljer alltså nästan 5%. Kom ihåg att när alliansen vann valet 2006 var skillnaden knappt 2%! Och detta har ju (inte minst av oss själva beskrivits som en jätteförlust, väljarna gav oss sparken osv.).

Noteras kan ju också att socialdemokraterna ökar med hela 1,7%. Detta bådar gott inför partikongressen, Både kristdemokraterna och sverigedemokraterna är över spärren. Tillfälligt för båda. Kristdemokraternas försök till en moralkonservativ vanlighetslinje är ju en återvändsgränd. Sverigedemokraterna har ju uppmärksamats inför sin partistämma. Att tänka på när det diskuteras hur de ska mötas i valrörelsen. Att bjuda in dem i debatten (även om det är ädelt) kan vara riskablare än rädslan att de ska exploatera sitt underdogperspektiv till väljarstöd.

Svd/sifo

Fler bloggar om detta: Peter Hultqvist, Eva Rundkvist, Ola Möller, Peter Andersson, Ewa Jansson 

lördag 17 oktober 2009

Veckan som gick

Lördageftermiddag. Gråmulet, småkyligt och regnskurar. Ägnar dagen åt att plocka in möbler och andra sommarprylar från trädgården. Nu blir det inga fler ljumma, mörka grillkvällar. Och det var ju i och för sig ett tag sedan. Såg förresten i veckan en bensinmack som fortfarande skyltade med grillkol till extrapris. Sålde nog inte mycket.

När man håller på och pular så här ges ju möjligheter att samtidigt reflektera över veckan som gick.
En vecka som egentligen flöt ihop med den förra, eftersom jag tillbringade helgen med deltagarna i 600 - ledareutbildningen. Inspirerande och trevligt. Men numera känns det att man behöver ett avbrott och varva ned över helgen. Vad beror det på? Ålder?

Annars bjöd veckan på fortsatta budgetresonemang i landstinget, möte med både arbetarekommunens styrelse och VU, gruppstyrelsemöte i landstinget, planering av fortsättningen på 600 - ledareutbildningen, besök hos ambulanspersonalen i Karlshamn (alltid lika intressant och nyttigt att besöka olika delar av landstingets verksamheter) och inte minst lyssnade jag på partiveteranen Gunnar Möllmark när han besökte hembygdsföreningen och berättade om sitt händelserika liv. Och så telefonsamtal och mejl.

En omväxlande, intensiv och spännande vecka som vanligt. Nu åter till utomhusarbetet innan nästa regnskur kommer. Ikväll blir det Zlatan på TV.

Monas lördagsintervju

Nog kan man tycka att intervjuer blir tjatiga emellanåt. Har precis lyssnat på radions lördagsintrvju med Mona Sahlin. Och den får nog räknas dit. Tomas Bodström och Sverigedemokraterna var de två stora ämnena som vevades. Arbetslösheten, välfärden, rättvisan och andra stora avgörande skiljefrågor som berör folks vardag lyste med sin frånvaro. Irriterande tycker jag. Och Mona också stundtals.

Ska det tolkas som att man redan räknar in Mona som statsminister och därmed ska hon inte få opponera utan stå till svars för litr mer perifera frågor?

fredag 16 oktober 2009

Alliansen rasar i storstäderna

Nu rasar alliansen i storstäderna, utropar TV 4:s hemsida. Och Demoskop redovisar en långtidstrend ur sina undersökningar som visar en rödgrön majoritet även i deras annars något svajiga mätningar. Glädjande, men inte överraskande.
Det är ju så det har sett ut i stort sett sedan valet 2006. En rödgrön majoritet i väljarkåren som helhet, även om mediabilden varit något annat. Nu när vi går in på sista året av mandatperioden och de politiska alternativen vässas kommer skillnaderna i opinionen att öka.

tisdag 13 oktober 2009

Bo Krogvig valgeneral. Lysande!

Lysande! Bo Krogvig blir socialdemokraternas valgeneral. Nu bli det ordning på torpet.
Jag säger det inte bara för att jag var med som partiombudsman i Blekinge under hans förra sejour som valledare. Alltså, inte avdelning det var bättre förr. även om den perioden var riktigt kul, inspirerande och framgångsrik. Något jag minns med glädje.

Bo Krogvig är ju en erfaren, klok och kunnig valstrateg. Nog den främste vi har i vårt land. Han har en lysande förmåga att kombinera strartegiskt tänkande och moderna metoder med folkrörelsearbete.
Som sagt detta blir bra, riktigt bra! Släng dej i väggen, Schlingman.

Aftonbladet avslöjar detta idag.

söndag 11 oktober 2009

Ledarutbildning i Kalmar

Har tillbringat lördagen-söndagen i Kalmar. Där har det fjärde och näst sista internatet i partiets stora satsning kring ledarutbildning i Sydost ägt rum. Jag är handledare tillsammans med ytterligare ett antal personer från Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Gotland.

Temat har denna gång varit "Kommunikation i det offentliga rummet". Drygt 75 -deltagare från dessa fem distrikt har arbetat i workshops kring debatteknik, skrivtips och intervjusituationen. Dessutom har det varit föreläsningar kring nätbaserad kommunikation och kommunalpolitisk strategi. Så hade vi besök av Evin Cetin som berättade om sin personvalskampanj i EU-valet. En kampanj som hade sin utgångspunkt i ´familjens pizzabutik i Södertälje. Spännande och fascinerande.

Ett gediget och kvalificerat program som partivännerna i Kalmar planerat och genomfört med den äran. Vi kan när vi vill i vårt parti, det är helt klart. De är väl bara så att vi måste vilja oftare och intensivare.

I februari avslutas utbildningen med ett internat i Blekinge. Det ska bli en hejdundrande avslutning som deltagarna ska bära med sig.

Nu känns det som det är dags att ta helg innan den nya veckan startar...

fredag 9 oktober 2009

Obamas fredspris

Visst blir man förvånad över beskedet att Barack Obama blir årets fredspristagare. Även om man kan sympatisera med hans ledarskap och hans politiska förhållningssätt. Men det är ju bara 9 månader sedan han tillträdde som president. Ännu har han ju inte åstadskommit något. Och han är ju president i ett krigförande land.

Det får väl ses som en investering i förväntningar för framtiden. Eller så kan man väl säga att det han inte lyckades med i Köpenhamn, det lyckades han med i Oslo...

måndag 5 oktober 2009

Moderat vill att kungen ska utse statsminister

Moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom vill att kungen ska utse statsministern. Ja, inte riktigt kanske. Men hon har uppenbarligen inte tänkt igenom konsekvenserna av vad hon föreslår. Eller så har hon det.

I en motion till riksdagen föreslår hon en återgång till det som gällde innan den nya grundlagen beslutades i början på 70-talet. Nämligen att det är kungen som håller i valet av statsminister. Idag är det talmannen som tolkar valresultatet, kallar partiledarna till samtal, överväger vilka parlamentariska underlag som kan vara möjligt osv. Även om det sedan är riksdagen som beslutar ligger det naturliogtvis makt i att leda denna process.
Och nu föreslår Annicka Engblom att detta ska skötas av ett ämbete som går i arv! Allt enligt de nya moderaterna. Lite principfasthet får vi väl trots allt ha när det gäller demokratin.

PS. Så här i kvällningen (21.30) har TT skickat ut en notis om Annicka Engbloms motion. Publiceeras i DN, SvD, Aftonbladet och så BLT sedan i morse. Så har hon fått uppmärksamhet. Det var väl det som var meningen. För hon menar väl inte allvar?

söndag 4 oktober 2009

Museiinvigning och fullmäktigeinspiration

Veckändan har för min del inneburit deltagande i två arrangemang.

I lördags var jag med på fullmäktigegruppen i Karlskronas "inspirationsdag". Min uppgift var att berätta om arbetarekommunens övergripande planering inför valrörerlsen. I övrigt var det ett gediget program med inspel kring teman som förmodligen blir aktuella i valrörelsen. Fattigdomen i Sverige, Utsatta ungdomar, kulturella utmaningar och världsarv och den lokala kampen för miljön var några rubriker. Jessica Ritzén, Björn Fries, Mats Johansson, Leif Stenholm var några av föredragshållarna.
En intressant dag och en god grund inför fullmäktigegruppens fortsatta funderingar inför den valplattform arbetarekommunen så småningom ska fastställa.

I fredags eftermiddag gästade jag invigningen av Blekinge museums nya föremålsmagasin på Rosenholm i Karlskrona. Det är ju två av det nedlagda KA-regementets förrådsbyggnader som restaurerats och anpassats till museéts behov. Tidigare har det ju byggts idrottsanläggningar på området. Det finns skolverksamhet där. Och nu alltså kulturverksamhet.
Hoppas nu bara att det blir lugn och ro och ordning och reda i museéts styrelse. Det behövs för att kunna vidareutveckla de förutsättningar som finns.