måndag 31 augusti 2009

Moderate Wendts ersättningar

De senaste dagarna har uppmärksammheten kring blivande(?) oppositionslandstingsrådet Alexander Wendts ersättningar från landstinget varit intensiv. I eftermiddag kom så beskedet att moderaternas länsordförande, nyblivne riksdagsmannen och tidigare oppositionslandstingsrådet Gustav Nilsson uppmanat Wendt att ta bort valet av Wendt själv från dagordningen på tisdagens landstingsgruppmöte. Vad händer i Moderaterna?

Oavsett detta har Wendtaffären skadat tilltron till politiken, särskilt landstingspolitiken. Oklarheter hur regler tolkas, om intyg visar att arbetsinkomst verkligen förlorats m.m. ifrågasätts naturligtvis med all rätt av medborgarna.
Därför finns det anledning att göra en översyn av regelverk m.m, I ett pressmeddelande beskriver jag det initiativ som nu tas kring detta.

Pressmeddelande
Måndagen den 31 augusti 2009
Socialdemokraterna i Blekinge

Kalle Sandström (S) tar initiativ till
översyn av regler kring ersättningar

Med anledning av den senaste veckans avslöjanden i media om Alexander Wendts arvoden och ersättningar tar nu personallandstingsrådet Kalle Sandström initiativ till en översyn. Detta initiativ syftar till att betona den enskildes ansvar och att förtydliga reglerna och undvika olika tolkningar.

- Politiken i landstinget förlorar i förtroende på Wendt-affären. Jag tar nu ett initiativ som syftar till att öka förtroendet för politiken och skapa ordning och reda. Det minsta kravet man ska kunna ställa på oss är att vi följer de regler som vi själva beslutat om. Jag tycker själv att reglerna kring arvoden och ersättningar är bra, men om de är otydliga behöver de förtydligas, säger Kalle Sandström (S), ordförande i landstingets personaldelegation.

- Initiativet handlar om att göra det tydligt för både förtroendevalda och landstingets tjänstemän kring vad som gäller för arvoden och ersättningar. Det är inte rimligt att vare sig tjänstemän eller förtroendevalda gör egna tolkningar av reglementet och av vad som är rimligt. Vi som är förtroendevalda har alltid ett ansvar att själva agera korrekt och efter sunt förnuft.

söndag 30 augusti 2009

Bernth Johnson ny ordförande för Blekinge museum

Avgående landstingsrådet Bernth Johnson blir ny ordförande i styrelsen för Blekinge museum!Det "avslöjar" gamle lokalradioredaktören Bengt Mauritzon på sin blogg, med en tydlig passning till den efterföljande generationen journalister att det var bättre förr...

Jo, han har rätt den gode Mauritzon. Den socialdemokratiska landstingsgruppens styrelse har förordat Bernth som ny museiordförande. Slutlig nominering sker på gruppmötet i mitten av september. Men de positiva reaktioner som jag fått på det interna meddelandet om gruppstyrelsens beslut gör att jag vågar kommentera nomineringen redan nu. Jag är övertygad om att även allmänheten och intressenter i museivärlden kommer att uppskatta nomineringen.

Efter en turbulent för Blekinge museum måste det nu bli ordning och reda, lugn och ro och fokus på framtiden. Och det blir Bernths uppgift och han kommer att sköta det galant.

tisdag 25 augusti 2009

Statliga pengar till pandemivaccin

Så kom då beskedet från regeringen att landstingen får en miljard från staten som hjälp att täcka kostnaderna för pandemivaccineringen. Gott så. De höll ju på och sätta sig i en helt omöjlig politisk situation. Hela samhället, med smittskyddsmyndigheter och socialstyrelse i spetsen rustar för att möta pandemin. Och då envisas regeringen med att säga att de inte ska ta något ansvar för kostnaderna. Det blev naturligtvis omöjligt...

Nu tar man väl de här pengarna ur utrymmet som man uppenbarligen avsatt för att stärka statsbidragen till kommuner och landsting. Hörde på Ekot ett folkpartistiskt landstingsråd som var kritisk och menade att detta inte riktigt. Det är bra. Ge på dem bara.
Det är ju inte bara pandemivaccin det handlar. Regeringen måste ju ta ett ansvar för att vi har en rimlig finansering av välfärdsektorn i detta land. Återstår att se om de gör det.

söndag 23 augusti 2009

Stabil ledning för oppositionen

Oppositionen leder åter över regeringen i dagens Sifo-mätning, utropar morgontidningarna. Åter och åter... Det är väl snarare så att det har varit ett normaltillstånd i mätningarna sedan regeringsskiftet för snart tre år sedan. Det är ju endast några enstaka mätningar som gett regeringen ledningen. I några av dem har ju dessutom kd haft under 4% men ändå räknats in i regeringsunderlaget.

Ett stabilt, om än knappt, övertag för de rödgröna i opinionen är väl mer korrekt att säga. Detta trots regeringens naturliga dominans i media. Men också har ju den rödgröna oppositionen framställts att befinna sig i underläge och regeringen som framgångsrik och med ett brett stöd, vilket ju inte opinionen ger stöd för.

När det gäller sd:s notering i mätningen som ger dem en vågmästarställning är jag böjd att hålla med Fredrik Reinfeldts kommentar. När de två huvudalternativen vässas och debatten tar fart minskar utrymmet för småpartier typ sd att få utrymme och agera i debatten.
Reinfeldt säger nu att något stöd från sd inte är aktuellt. Kan vi lita på det? I lokalpolitiken i Karlskrona upplever vi för tillfället en oreda som bottnar i att alliansstyret efter valet gjorde sig beroende av just sd.

torsdag 20 augusti 2009

Influensavaccineringen avgiftsfri

Så kom beskedet att SKL rekommenderar att influensavaccinationen ska vara avgiftsfri. Idag har hälso- och sjukvårdsberedningen fattat beslutet. I morgon fredag tar styrelsen samma beslut.

En linje som socialdemokraterna drivit. Nu släpper den styrande alliansen tankarna på en rekommendation om avgifter. Om jag förstår rätt så är det folkpartiet som vunnit i en splittrad allians.

Att avgiftsbelägga vaccinationen hade ju varit märkligt. Detta är massvaccination beslutad av samhället. Vaccinationen värnar främst samhällsnyttan. Indvidnyttan kommer i andra hand(förutom för riskgrupperna och de som riskerar bli allvarligt sjuka förstås. En avgift hade motverkat syftet med vaccinationskampanjen.

Sedan är det ju en annan sak att regeringen bör vara med och finansiera landstingens kostnader för vaccinet. vi behöver inte tjata om finansieringsprinciper i detta fall. Det är en extraordinär situation som det är rimligt att staten är med och betalar. Vi väntar på besked från regeringen-

Bernth Johnson lämnar sitt uppdrag

Igår meddelande så landstingstyrelsens ordförande Bernth Johnson att han lämnar sitt uppdrag i anslutning till att han fyller 65 år kring årsskiftet. Kanske inte ett särskilt uppseendeväckande besked. Han är ju inte precis ensam om att pensionera sig vid 65.

Mer att uppmärksamma är väl att det är en epok i blekinges politiska liv som avrundas. Han blev kommunalråd redan 1977, landstingsråd 1995 och har alltså levt i offentligheten varje dag, varje stund i mer än 30 år. Bara det en prestation. Att han dessutom hela tiden behållit sitt positiva förhållningssätt, sin idérikedom och sitt politiska handlag är än mer imponerande.
Han har spelat en viktig roll i Blekinges utveckling under denna tid.

Vi som haft förmånen att arbeta nära honom har lärt oss mycket. Vi har dessutom fått umgås med en personlighet som gett upphov till många glada stunder, många skratt och en och annan anekdot.

Under hösten kommer det många tillfällen att hylla Bernth, att minnas numera smått historiska händelser och att berätta och skratta åt roliga minnen.

BLT och Sydöstrans ledare om Bernth Johnson

tisdag 18 augusti 2009

Ny skatteprognos

I fredags kom så den nya skatteutvecklingsprognosen från SKL. För Landstinget Blekinges del rör det sig 22 miljoner bättre för 2009 men 10 miljoner sämre för 2010. Då räknar vi ihop skatteintäkter och utjämningssystemen.
Bättre än befarat, men än faran inte över. Även om Anders Borg föröker anslå en positiv ton. Än har det inte vänt för välfärdssektorns finansiering. Fortfarande hotar stora underskott. Nu väntar vi på regeringens budgetförhandlingar. Vad blir det konkret av sommarutspelen om mer pengar till välfärden?

måndag 17 augusti 2009

Monas sommartal

I helgen höll Mona Sahlin sitt sommartal. Om jag förstår rätt i anslutning till ett köpcentrum i Sickla där Atlas Copco en gång i tiden startade. Valet kan väl vara en symbolik över samhällsutvecklingen. Så har det ju tolkats i en del kommentarer. Nacka är ju annars hemmaplan för Mona, vilket kanske spelade större roll i valet av plats. Vad vet jag.

Tycker annars att Mona hittade rätt ton och vinkling i budskapet. Jämställdhet och rättvisa kan väl sägas vara huvudtemat, speglat i några konkreta frågor. Det känns som att det är en klok avvägning och inriktning på budskapet när vi ska vinna den "välmående medelklassen". Att konkurera med Reinfeldt och Borg om skattesänkningar och andra ekonomiska förmåner för att nå den gruppen tror jag inte är trovärdigt och möjligt i längden. Debatten i partiet hamnar ju annars lätt där.

Talet förvirrade ju också borgerlighetens ledarskribenter och kommentatorer. Hennes bestämdhet och inriktning förvånade och skrämde? uppenbarligen. Bara genom det har ju Mona lyckats.
En bra upptakt inför hösten.

fredag 7 augusti 2009

Kommer Borg att ändra sig?

Så kommenterade då finansminister Borg det ekonomiska läget i världen och riket. Slutsatserna av hans uttalande i rubrikerna idag är alltifrån nu vänder det till att han är mindre pessimistisk än i våras. Vad han säger är väl precis det som många analytiker sagt under sommaren. Oron och turbulensen på finansmarknaderna börjar lägga sig. Men vi har fortfarande en lång lågkonjunktur framför oss och arbetslösheten kommer att fortsatta stiga kanske under hela nästa år också.

Nu är det intressanta hur han tänker sig hantera denna situation. Om det ger han inga besked, vilket i och för sig inte är så konstigt. Nu väntar han väl till budgetproppen i september.
Det som behövs nu, och som efterfrågas också av alltfler borgerliga förträdare, är en traditionell konjunktupolitik med arbetslöshetsbekämpning och resurser till offentliga sektorn. Något som regeringen och finansministern ju hittills förkastat i ganska föraktfulla ordalag. Kommer han att ändra sig?

onsdag 5 augusti 2009

Pengar till kommunerna

Så börjar då sanningen om krisen i välfärdens finansiering och den bistra kommunala ekonomin att krypa allt närmare regeringens innersta kärna. Jag, och många andra, har ju ägnat många inlägg under våren till att försöka förklara nödvändigheten att regeringen överbrygga det drastiska skattebortfallet hos kommuner och lansting genom ökade statsbidrag. Annars hotas välfärdens kärna, som ju regeringen så vackert brukar tala om.

I söndags var det folkpartiledaren Jan Björklund som i sitt sommartal pratade om ökade anslag till kommunerna. Hur allvarligt menat det var återstår väl att se. Förbehållet var ju att detta var ett inspel i regeringens budgetförhandlingar och så skulle vi få se om det fanns några pengar över till kommunerna. Sannolikheten att finansminister Borg konstaterar att det inte finns några pengar är ju uppenbar. De 80 miljarder som skattesänkningarna kostat skulle kommit väl till pass.

Med hans och folkpartiets inställning lär det ju finnas en majoritet i riksdagen i höst för höjda anslag till kommunerna. Oppositionen lägger ju sådana förslag. Ska bli intressant att se hur folkpartiet motiverar att man avvisar dessa förslag.

Och så i DN idag ger ett antal kristdemokratiska KS-ordföranden regeringen hård kritik för deras bristande initiativ kring välfärdens finansiering. Här handlar det om borgerliga företrädare som har det yttersta ansvaret i sina kommuner och som i höst ska lägga budgetar i balans enligt kommunallagens krav. De ser naturligtvis samma besvärliga verklighet som socialdemokrater i samma roll.
Nu väntar vi på besked eller åtminstone ett utspel från moderaterna. För det är väl de som avgör hur det ska bli?

Börjar komma igång

Efter en dryg månads "semesteruppehåll" i bloggandet är det dags att börja kommentera ett och annat igen. Även om det politiska livet fortfarande någon vecka ligger i sommarstiltje. Och det kanske blir längre än så i år. Regeringen fokuserar ju allt på EU- ordförandeskapet och då hör det väl till att ligga lågt hela augusti. Precis som man av tradition gör på kontinenten. Även om lågkonjunktur, arbetslöshet, utförsäkringar och annat elände inte tar augustiuppehåll här hemma.

Själva har vi i landstinget en överläggning med vår gruppstyrelse i nästa vecka där vi ska gå igenom höstens agenda. Diskutera igenom de ställningstaganden och strategier vi la fast i våras och se om det finns anledning att justera något. Sedan drar arbetet igång för fullt med gruppledaröverläggningar, beredningar, arbetsutskott, styrelse m.m. Och det finns en del att göra i höst, det är helt klart!

Men än ska det väl också finnas tid för att njuta av ljumma, mörka augustikvällar och ett och annat bad. Ser i min sista blogg innan uppehållet att jag väntade på hyfsade badtemperaturer. Nu har vi det. En badgäst med sinne för exakthet meddelade att i söndags var det 19,8 grader i vattnet. Nu är det nog varmare- åtminstone 20,1 grader.
Kan också meddela att solmätaren jag skrev om visar att i juli hamnade Karlskrona på tredje plats i landets solliga. Inte illa.