onsdag 24 juni 2009

Sol i Karlskrona

Äntligen är solmätaren på plats på Kungsholmen i Karlskrona. Vi vet ju att i vårt hörn av landet är det mycket sol på sommaren, och det är naturligtvis värt att påpeka för resten av världen. Åtminstone den uppmärksamheten tycker vi nog vi är värda. Sedan får TV - meterologerna säga vad dom vill.
Och som framgår av artikeln är det en stålande, varm solskensdag som mätaren monteras upp. Nu väntar vi bara på lite mer hyfsade badtemperaturer.

Influensavaccination för alla

Precis innan midsommarhelgen kom socialstyrelsens rekommendationer om massvaccination av svenska befolkningen för att möta den väntade influensapandemin. Egentligen en jättenyhet som uppmärksammats förvånansvärt lite.
Nu inleds arbetet med ett projekt av gigantiska mått. Dels ekonomiskt, för Landstinget Blekinges del handlar kostnaden om 20 miljoner kr. Men även organisatoriskt. Under några månader ska alla blekingar vaccineras två gånger. Som framgår av pressmeddelandet räknar man med 17 000 doser i veckan!

Någon kan naturligtvis tycka att detta är något överdrivet. Så här långt är ju influensan av lindrig art, även om den nu nått en världvid spridning. Men risken att spridningen tar ordentligt fart och viruset förändras till en allvarligare art finns ju. Ett sådant mönster visade Spanska sjukan i början av förra århundradet. Och skulle det inträffa är det väl ingen som vill kunna konstatera att vi kunde gjort något för att motverka, men vi avstod!

tisdag 23 juni 2009

Samverkansdiskussioner på Öland

Har precis återkommit efter två dagar på Öland där jag tillsammans med landstingsrådskollegan Marie Sällström träffat ledande socialdemokrater från landstingen i Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland. Samverkan är ju en av de övergripande strategierna när vi talar om och utformar framtidens sjukvård i Blekinge. Sådana här kontakter på den politiska nivån är naturligtvis en del av detta arbete som kan fungera som dörröpnnare för olika konkreta samarbetsprojekt.

Denna konstellation är ju inte riktigt den vanliga där vi diskuterar samverkan. I Södra samverkansnämnden, med Skåne, Kronoberg, södra Halland och Blekinge, finns ju ett formaliserat samarbete om framförallt högspecialiserad vård men även kring andra frågor.
Detta är och kommer att förbli det huvudsakliga sanverkansområdet. Men vi har i Blekinge all anledning att diskutera och hitta lösningar på olika håll. Och ett sådant arbete pågår, inte minst med Kronoberg, men även med Kalmar.

En annan reflexion vilka olika förutsättningar vi jobbar med beroende om vi finns i majoritet eller opposition. Vi och Kalmar sitter i ledningen, medan de tre andra opponerar. Både nyttigt och intressant att lyssna och diskutera de olika infallsvinklar som vi har, eller tvingas ha, på i grunden samma problemställningar.

söndag 21 juni 2009

Ingen kristdemokrat i Blekinge

Precis innan midsommarhelgen presenterade SCB sin stora partisympatiundersökning. Inga överraskningar precis. Trenderna känns igen. Hyfsat resultat för (s) på riksnivå. Vänsterblocket tar över regeringsmakten, precis som i alla andra opinionsmätningar. Men resultaten i storstäderna finns det ju all anledning att grubbla över.

I Blekinge får vi återigen hela 50,7% och är då nästan dubbelt så stora som moderaterna. Det får man väl var nöjd med. Är det tillåtet att också glädja sig över att man inte hittat en enda kristdemokrat i Blekinge?

tisdag 16 juni 2009

Vad är problemet, BLT?

I ett ledarstick i BLT 16/6 kommenterar Inga-Lena Fischer mitt förslag i landstingsfullmäktige om besparingar för den politiska verksamheten. "Ett synnerligt diffust beslut", skriver hon. Är det diffust att mitt förslag (som för övrigt vann i votering med 47 - 0 !?) är värt ca 1 mkr istället för alliansens 250 tkr?
Problemet för alliansoppositionen och Inga-Lena Fischer är nog att det som var tänkt som ett populistiskt men harmlöst förslag om frysta arvoden nu förvandlades till skarpt läge. Den större besparingen kommer naturligtvis att märkas. Och det var kanske inte meningen.

måndag 15 juni 2009

Landstinget och politikerarvode

Vid dagens landstingsfullmäktige har vi diskuterat och beslutat om planeringsförutsättningar och ekonomisk plan för 2010 - 12. Det ekonomiska läget är ju som i alla kommuner och landsting besvärligt. Drastiskt fallande skatteintäkter i en lågkonjunktur som vi ännu inte anar slutet på. Samtidigt som den moderatledda regeringen leder landet in i massarbetslöshet.

Trots att vi har ett besparingsprogram igång på 280 miljoner landar den preliminära resultatbudgeten på minus 55 miljoner. I den ekonomiska planen bedömer vi att det inte är rimligt att lägga ut ytterligare ramreduceringar när vi ännu inte ser effekterna fullt ut av det arbete som är igång. Och vi tycker inte heller att det i nuläget är rimligt med en skattehöjning i landstinget. Regeringen har sänkt statsskatten med 85 miljarder istället för att säkra välfärdens resurser. Detta kan inte kompenseras med en landstingsskattehöjning som är ofördelaktige ur fördelningssynpunkt än statsskatten som ju är progressiv.

Vi är alltså beredda att lägga en underbalanserad budget. Om detta råder full politisk enighet (dock förmodligen inte om motiveringen för att nu inte höja skatten).

I en tilläggs att-sats beslutade vi också att den politiska verksamheten under 2010 ska ha samma kostnadsreducering som all annan verksamhet i landstinget. En självklarhet egentligen även om vi inte formulerat oss så tydligt innan.
Nu aktualiserades frågan genom att oppositionen föreslog att arvoden och partistöd skulle frysas. Något som dels inte ger särskilt mycket pengar (ca 250 tkr), dels enligt min mening är principiellt felaktigt.
Politiker, såväl heltidsarvoderade som alla fritidspolitiker, gör ett jobb som medborgarföreträdare i demokratins tjänst. Och ska naturligtvis ha ersättning för detta. Vi har genom åren höjt arvodena något mindre än den genomsnittliga löneutvecklingen i landstinget. Och så bör vi göra även fortsättningsvis. Följden blir ju då att när vi räknar med en måttlig löneutveckling (som vi gör för 2010) blir arvodeshöjningen mycket måttlig.
Sedan ska naturligtvis hela den politiska verksamheten precis som all annan verksamhet i landstinget vara kostnadseffektiv och i dessa tider utsättas för en kostnadsreducering. I min tanke finns ett belopp runt 1 mkr, att jämföra med blygsammare oppositionens alternativ. Mer exakt summa och förslag ska vi återkomma till under hösten inför budgetfullmäktige i november.

söndag 14 juni 2009

Opinion och valresultat

I Sifos junimätning, som presenteras i bl a Svenska Dagbladet, ser vi att tendenserna från EU-valet får genomslag. Och det innebär naturligtvis inget lysande resultat för (s). Europavalet var ju ingen framgång, även om man letar efter positiva tecken och hittar ett och annat också.
Nu tycker inte jag man ska dra för stora växlar på det valresultatet (och således inte heller på genomslaget i Sifomätningen). Om jag har fattat rätt kommer i denna vecka SCB:s stora partisympatimätning. Då får vi en tydlligare bild hur det står till i opinionen.

Trots allt finns det ju all anledning att fundera över den låga tilltron till socialdemokratin i storstäderna. Det handlar förmodligen om en blandning av partiets image, organisation och politik. Vill dock varna för att dra en snabb slutsats att politiken måste läggas om för att tilltala "den välmående medelklassen", dvs. konkurrera med moderaterna på deras egen planhalva. Tror snarare att det handlar om att förankra begreppen rättvisa och solidaritet. Att detta är till nytta för alla männislor. Och då med modernare språk och bilder än vad vi hittills lyckats förmedla.
För här tror jag en del av sanningen ligger. Vi upplevs inte moderna eller i förbund med framtiden. Samtidigt som vi vet att våra värderingar på intet sätt är omoderna.

lördag 13 juni 2009

Bästa och sämsta kommunerna igen

Nu har jag sett och läst Fokus redovisning om bästa och sämsta kommunerna. Jag kommenterade ju förhandsartiklarna. Varför är det ingen som kopplar ihop sociala förutsättningar med resultatet av granskningen? Alltså en hederlig klassanalys.

Och Fokus själva gör det inte heller. Tvärtom konstaterar man att Danderyd trots låg lärartäthet och knappa resurser till skolan visar upp goda resultat av antal godkända elever m m. Jaha? Förvånande? Ytterligare ett steg i analysen hade väl inte skadat.

Kan bara konstatera att denna typ av rankinglistor bara redovisar (och kanske tyvärr befäster) de sociala och sociogeografiska skillnader vi har i vårt land. Och som förstärks, ivrigt påhejade av nuvarande regerings politik.

torsdag 11 juni 2009

Bästa och sämsta kommunerna

I morgon publicerar Fokus sin årliga ranking av bästa och sämsta kommunen att bo i, meddelar Svenska Dagbladet. Även BLT tar nu upp ämnet på sin hemsida. Fokus egen hemsida kommer jag inte in på idag.

Fem i topp är: Danderyd, Vellinge, Täby, Lidingö, Lomma. Någon som är förvånad? Kan det har något samband med klass och social skiktning? Det som förvånar är väl att det passerar i Svenska Dagbladet utan djupare analys. Eller det kanske inte är konstigt. Får väl se i morgon hur Fokus presenterar undersökningen.

tisdag 9 juni 2009

Gammal man gör så gott han kan

Gammal man slår ut ung kvinna! Det är vad som händer när personkryssen i EU-valet räknas. Kristdemokraternas gamle partiledare Alf Svensson har ett kraftigt försprång före listettan Ella Bohlin. Föga förvånande, inte heller för gamle räven Alf som jag hörde i radion igår utan tillstymelse till falsk blygsamhet påpeka att han nog bidragit kraftigt till att kristdemokraterna klarade sitt mandat.
Överraskande dock kanske för deras partistrateger som försökte sig på en kraftig omläggning av bilden av partiet. Men det ville inte kristdemokraternas väljare. Naturligtvis problematiskt för dem. De är ju ett parti som är ur led med tiden och på väg ut. Sedan är vi ju många som inte på minsta vis beklagar detta.

Ytterligare något om personkryssen.
Ska Anna Maria Corazza Bildt gå förbi Hökmark? Hon är inte långt efter. En skön hämnd i så fall för henne och maken Carl.
Tydligt att Marit Paulsen ligger bakom folkpartiets framgång. Inte deras "tydliga" politik som partiledningen hävdar.
Socialdemokraternas kryss? Finns väl inget att säga.

Gustav N (m) säger nej igen!

Och så har det hänt igen! Gustav Nilsson, avgående oppositionsråd i Landstinget Blekinge, säger villkorslöst nej innan ett förslag klart, innan han fått frågan redovisad för sig och innan han diskuterat frågan.
Nu gäller det förändringarna inom psykiatrin som jag nämnt tidigar idag. Hans nej kommer i ett inslag i Radio Blekinge. Detta är inte ett seriöst politiskt agerande! Vad säger den tillträdande moderatledningen, Alexander Wendt och Nina Edlund?

Han säger att "läget är tufft och att besparingar krävs, men säger att det inte hindrar att rätt prioriteringar görs." Ska bli intressant att se hans "prioriteringar". Det duger inte att återigen bara komma med konkurrensutsättning av städningen!

Regeringen och psykiatrin

Man häpnar! I ett inslag i Radio Blekinge (och på hemsidan) idag "sågar" Ulrika Sundholm, politisk sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund, det utredningsförslag om psykiatrin som diskuteras inom Landstinget Blekinge. Och visst kan man känna oro för besparingar inom psykiatrin och de förändringar som ska göras måste göras försiktigt och med stor eftertanke.

Men att som regeringens och socialministerns företrädare kritisera landstinget och psykiatrin utifrån att regeringen prioriterat området och tillskjutit pengar, som förutom att huvuddelen tillfaller kommunernas ansvarsområde (vilket är gott nog) sammantaget är småsummor när vi talar om de underskott i hälso- och sjukvårdens finansiering vi brottas med i alla landsting för tillfället.

Sanningen är ju att den borgerliga regeringen använt 85 miljarder till skattesänkningar istället för till välfärdens finansiering. Då blir 2,7 miljarder till psykiatrin småpengar. Och visst påverkar det möjligheterna att bedriva hälso- och sjukvård när den borgerliga regeringen prioritera privat konsumtion istället för gemensam välfärd.

När uppmärksammar Radio Blekinge detta?

söndag 7 juni 2009

Valdag

Så var valdagen här. Inte känns det som "riktiga" valdagen även om jag naturligtvis har klart för mej vikten av reultatet i detta val. Om inte annat är ju en valdag demokratins högtidsdag.
Nu pekar ju de sena opinionsmätningarna att socialdemokraterna med marginal blir större än moderaterna. De har väl haft det (att bli störst) som målsättning, och många av oss har varit lite oroliga för detta. En del mätningar pekar ju också på att socialdemokraterna ökar ett eller ett par mandát. Och det vore ju bra för självförtroendet.
Nu går vi och röstar! Och sedan sätter vi full fart mot valet 2010. Med glatt humör och gott självförtroende.

torsdag 4 juni 2009

Högljudd debatt

Så har det varit slutdebatt i TV inför Europaparlamentsvalet. Visst kommer skiljelinjerna höger-vänster fram. Det är de klassiska rättvisefrågorna som gäller även i detta val. Sen hjälper det inte att f d sossen Sören Wibe försöker bunta ihop alla partier i en grå massa. Junilistan är väl dessutom med hög hastighet på väg ut ur parlamentet.

Men jag måste trots allt tillåta mej att säga att stundtals blir det akktför högljutt, tjatigt och obegripligt. Jag är inte säker på att debatten höjde valdeltagandet på söndag. Många fick nog sina nidbilder av politisk debatt bekräftade. Och det är ju problematiskt. Olika idéer och värderingar måste ju brytas mot varandra. Jag ser inte riktigt lösningen...

Nu ska vi rösta på söndag!

måndag 1 juni 2009

Politiska ledningens ställningstaganden inför budget 2010

Idag har vi haft ett långt möte med landstingstyrelsen. Som vanligt en blandning av stort och smått. Denna gång alltifrån budgetförutsättningar för 2010, som ju ser allt annat än ljusa ut, till tågstopp i Holmsjö. Dessutom tertialbokslut, redovisningar av hur arbetet för kostnadseffektivitet fortlöper i förvaltningarna mm. Finns mycket att fundera över kring detta som jag återkommer till.

Vid presskonferensen presenterade vi från den politiska majoriteten våra principiella ställningstaganden inför det fortsatta arbetet med budgeten. Jag lägger här ut hela pressmeddelandet och återkommer med kommentarer. Det är väl i och för sig ganska tydligt vad vi menar.

Pressmeddelande

"Vi upplever nu världsomfattande ekonomisk kris, en lågkonjunktur som blir allt djupare och en kraftigt stigande arbetslöshet. Detta påverkar möjligheterna att bedriva hälso- och sjukvård. Landstinget Blekinges ekonomi har påverkats dramatiskt.
Trots kraftiga kostnadsreduceringar för att komma i nivå med grannlandstingen, begränsning av löneökningsutrymmet och minskad kompensation för kostnadsökningar, pekar förutsättningarna inför resultatbudgeten 2010 på ett underskott som i dagsläget beräknas till 55 mkr.

Beslutade åtgärder för kostnadseffektivitet ska genomföras
Det redan beslutade programmet för kostnadseffektivitet, innehållande en minskning av kostnaderna under åren 2009-2010 med 280 miljoner kronor, ska genomföras fullt ut. Detta innebär att vi kommer ned till en jämförbar kostnadsnivå med våra grannlandsting

Måttligt underskott kan accepteras
Vi bedömer att det i dagsläget inte är möjligt att ytterligare minska förvaltningarnas budgetramar. Idag ser vi ännu inte effekterna fullt ut av de redan fattade besluten.
Vi menar också att det för tillfället inte är rimligt att höja landstingsskatten. Den moderatledda regeringen har sänkt den statliga skatten med 85 miljarder kr, istället för att värna om välfärdens kärna. Att i rådande ekonomiska läge kompensera detta genom kommun- och landstingsskattehöjningar skulle drabba framförallt låginkomsttagarna. Vårt krav på regeringen att ytterligare öka statsbidragen till hälso- och sjukvården för att överbrygga det kraftiga raset i skatteintäkterna kvarstår.
Därför är vi beredda att lägga en budget med ett måttligt underskott. Landstinget Blekinge har en stabil och solid ekonomi som klarar detta undantagsvis. På sikt är det naturligtvis omöjligt att kostnaderna överstiger intäkterna.

Avgifter prövas
Från en del håll, inte minst från landstingets verksamheter, har vi fått påpekat att de tycker att det är rimligt att i nuvarande ansträngda läge höja en del avgifter. Trots att vi har ett åtagande gentemot blekingarna att inte höja några avgifter under mandatperioden kommer vi därför under hösten att gå igenom och pröva förslagen till avgiftshöjningar. Situationen är så allvarlig att detta krävs. Dock kommer den fria barn- och ungdomssjukvården inte att avgiftsbeläggas.

Ingen konkurrensutsättning
Vi kommer inte heller att i nuläget pröva någon konkurrensutsättning av serviceverksamheterna. Den genomlysning och jämförelse som gjorts under våren visar att verksamheterna i stort sett klarar sig mycket väl i nyckeltalsjämförelserna. Att i ett läge när vi vänder och vrider på alla landstingets verksamheter genomföra ett fullskaleexperiment med konkurrensutsättning vore mycket oklokt och riskabelt.
För IT- verksamheten finns redan ett omfattande spar- och effektiviseringsprogram igång som måste få en chans att verka. För städverksamheten kommer ytterligare effektiviseringsåtgärder att vidtas. Uppmärksamheten kring vårdhygien gör också att vi bedömer att städverksamheten ska finnas nära knuten till vården. "