onsdag 29 april 2009

Varför vågar inte Gustav?

Varför vågar inte Gustav Nilsson och moderaterna fatta beslut? När landstingstyrelsen i måndags behandlade akutmottagningen Karlshamn och minskningen av vårdplatser på hela Blekingesjukhuset valde moderaterna att återigen ställa sig vid sidan om och inte delta i besluten. Likadant var det när den geriatriska verksamheten i Karlskrona förändrades tidigare i år.

Som oppositionsledare har naturligtvis Gustav Nilsson all rätt att sätta sig på läktaren och hänvisa till att det är den politiska ledningen som har ansvaret. Men han kan inte samtidigt kritisera majoriteten för att åtgärderna som vidtas är felaktiga eller otillräckliga. Han kan inte heller hävda att han är beredd att ta över ledningen. Då saknar moderaternas politik och agerande all trovärdighet.

Gustav Nilsson ville skjuta upp beslutet en vecka. Vad skulle hända på den veckan? Skulle behovet att vidta åtgärder för att komma till rätta med Blekingesjukhusets ekonomi minska? Skulle vi få besked från den moderatledda regeringen om mer pengar till sjukvården? Knappast troligt. Sanningen är naturligtvis att moderaterna inte vill eller orkar vara med och fatta de svåra men nödvändiga besluten.
Beslutet som majoriteten i landstingsstyrelsen nu fattade innebär att hjärtvården bevaras i Karlshamn (om än i ändrad och bantad form). Även den dygnetruntöppna akutmottagningen räddas.

Landstingets politiska majoritet är beredda att ta ansvar för blekingarnas sjukvård även i de svåra ekonomiska tider vi nu genomgår. De beräknade skatteintäkterna minskar i år med 125 mkr och nästa år med 163 mkr, samtidigt som regeringen fortsätter sina skattesänkningar. Det är klart att det påverkar möjligheterna att bedriva hälso- och sjukvård och kräver en tydlighet och beslutsamhet från den politiska ledningen i landstinget.

Moderaterna och Gustav Nilsson är uppenbarligen inte beredda att delta i det arbetet på ett ansvarsfullt sätt.

torsdag 23 april 2009

Omfördelning mellan rika och fattiga kommuner

Så kom den nya prognosen för kommunerna och landstingens skatteintäkter. Som väntat var den ännu dystrare än den förra i februari. För Landstingets Blekinges del innebär det att vi jämfört med gällande budget (som fastställdes i november) tappar skatteintäkter med 125 miljoner kr 2009, 163 miljoner kr 2010 och 240 miljoner kronor 2011. Jämför detta med regeringens kompensation i vårpropostionen. 0 kr 2009, 35 miljoner kr 2010 och 25 miljoner kr 2011. Och så säger moderaterna att vi ska höja kommunalskatterna för att rädda välfärden, samtidigt som sänkt skatterna med 85 miljarder. Det handlar om en gigantiskt omfördelning mellan fattiga och rika kommuner!

söndag 19 april 2009

En lysande Mona i strålande sol

I lördags höll Socialdemokraterna i Blekinge distriktskongress i Ronneby. Mycket folk, god stämning och besök av en taggad partiordförande. Kongressens huvudnummer blev naturligtvis Mona Sahlins kongresstal, som hölls offentligt på torget i Ronneby i strålande solsken och värme.

Förresten, en lysande idé att flytta kongressen till torget en stund och göra en offentlig del. Det ska ombudsmannen Ewa Lengstedt ha kredit för. Jag lyckades inte komma på det under alla mina år som ombudsman.

Mona Sahlins tal var lysande. Tydligt och med en utstrålning av självförtroende och kampvilja. Här markerades att vi är ett parti med en idémässigt förankrad konkret politik och att vi har en partiordförande som är beredd att slåss för den politiken och att leda partiet mot ett återtagande av regeringsmakten (tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet, något annat är inte akyuellt markerade hon flera gånger). En tydlig motbild till det som målats upp i media och av den moderatledda regeringen den senaste tiden.

A-kassan ska återställas så att den är värd sitt namn, pensionärerna ska inte straffbeskattas och möjligheterna till gräddfiler i sjukvården ska undanröjas. Där var tre konkreta besked, i tre diskuterade sakfrågor. Var och en med tydlig idémässig bäring på skiljelinjen i politiken om synen på det sammanhållna samhället. Ska alla omfattas av samhällets goda omsorger och bidra efter förmåga eller ska var och en få klara sig bäst den kan?
Nu höjer vi blicken och hakan och tar kampen, med stort sjävförtroende, som Mona påpekade.

Wanja hade kanske inte helt fel?

I går redovisades AMF:s utredning om direktör Elmehagens pensionsutbetalningar. Han har fått mer pengar än styrelsen beslutat om, konstateras det. Det var väl det Wanja Lundby-Wedin sa när hävdade att hon kände sig lurad. Och fick en massa skit för det. Och fick löpa gatlopp i media och bland bloggare. Blir det samma storlek på rubrikerna nu? Förmodligen inte. Och skadan för arbetarrörelsen är ju redan skedd. Istället får vi försöka dra någon lärdom av hur vi hanterar sådant här.

onsdag 8 april 2009

Grodan Berlusconi

Nog är han fantastisk, Italiens premiärminister Silvio Berlusconi. Groda efter groda hoppar ur hans mun. Nu senast hans uppmaning till jordbävningsoffren i Abruzzo att se tältlägret som en helg på camping. Och så hans trixanden för att undkomma rättslig granskning av hans ekonomiska förehavanden. Ändå lyckas han komma tillbaks och bli omvald gång efter annan. Hur fungerar det i det anars underbara landet Italien?

tisdag 7 april 2009

Ris och lite ros åt regeringen

För lite och för sent. Så kan man väl bäst sammanfatta regeringens besked i DN 7 april om mer pengar till kommuner och landsting. Ingen förstärkning i år 2009. 7 miljarder i engångsbelopp 2010. 5 miljarder i höjda statsbidrag 2011 och 2012. Och är det en tillfällighet att det högsta beloppet läggs ut valåret?

För Landstinget Blekinges del innebär det ungefär 38 miljoner i engångsbelopp nästa år och ungefär 27 miljoner 2011 och 2012. Vilket innebär att vi om tre år fått en resursförstärkning på lite drygt 50 miljoner kr! Jämför det med att hittills i år har de beräknade skatteintäkterna minskat med drygt 100 miljoner kr! Och värre blir det väl.

Den moderatledda regeringen pratar om att undvika uppsägningar i vården och omsorgen för att ”slå vakt om välfärdens kärnverksamheter”. När de första ekonomiska månadsrapporterna nu börjar redovisas i kommuner och landsting visar de på stora underskott, framförallt beroende på skatteintäktsbortfall. Kärnverksamheterna är hotade redan nu, våren 2009. Många anställda riskerar att få lämna sina jobb i välfärdssektorn. Och då väljer regeringen att inte göra något i år, lite nästa år och ytterligare lite de kommande åren. Alltså för lite och för sent.

Däremot ska regeringen ha kredit för att de aviserar en översyn av lagstiftningen kring balanskravet. En förändring som innebär att ekonomiskt välskötta landsting, som Blekinge, skall få använda delar av de upparbetade överskotten i sämre tider som vi nu hamnat i (utan att för den skull vara ekonomiskt oansvariga) är välkommen. Landstinget Blekinge har ju efter Halland den starkaste soliditeten av samtliga landsting. Vi har ju också haft överskott flera år i rad. Pengar som vi med nuvarande regler inte kan använda för att överbrygga de besvärliga åren.

lördag 4 april 2009

Lyssnade inte Gustav Nilsson på Anders Borg?

Sverige befinner sig i en utomordentligt allvarlig kris. Vi hörde alla finansminister Anders Borgs dystra prognoser i veckan som gick. Detta slår rakt in i välfärssektorn. Nedskrivningarna av de beräknade skatteintäkterna duggar tätt. För Landstinget Blekinges del minskar skatteutvecklingen så här:

  • Oktober 2008 minus 90 miljoner kr
  • Februari 2099 minus 80 miljoner kr
  • April 2009 minus 50-60 miljoner kr

Under ett halvår har alltså de budgeterade skatteintäkterna minskat med åtminstone 220 miljoner! Naturligtvis påverkar det möjligheterna att bedriva hälso- och sjukvård.

I dagens BLT återupprepar moderate landstingsrådet Gustav Nilsson (m) sina påståenden att landstingsmajoriteten hatr orsakat de problem landstinget brottas med. Menar verkligen Gustav Nilsson att den styrande landsingsmajoriteten i Blekinge är orsak till skattebortfallet? Det är väl en moderatledd, borgerlig regering som styr detta land?

Vad vill i Gustav Nilsson göra? Så här långt säger han bara nej till de förslag som kommer fram. Trots att han sitter med och beslutar om budgetminskningar för Blekingesjukhuset på 200 miljoner kronor och att 45 vårdplatser ska tas bort i Karlskrona och Karlshamn. Gustav Nilsson är inte trovärdig. Men eftersom han nu flyttar till riksdagen är det ju viktigare att få besked fråm andra moderater. Vad vill ni göra? Står ni (till skillnad från Gustav Nilsson) för de beslut ni varit med och fattat?